Mihaelei Ștefana Canalis, cercetător la USAMV Cluj, a câștigat un important premiu științific după ce a dezvoltat o metodă de conservare a alimentelor fără conservanți.
Metoda propusă de Mihaela Ștefana Canalis folosește ambalajele active care interacționează în mod direct cu produsul alimentar ambalat, putând crește durata de valabilitate a alimentelor și menținând calitatea și siguranța alimentelor. Acestea sunt obținute dintr-o matrice biopolimerică încorporată cu substanțe active, precum uleiurile esențiale și alte extracte ori compuși naturali.
Prima ediție a Târgului Internațional de Invenții și Inovații ”Inovaliment” s-a desfășurat online, în perioada 22-26 noiembrie. În cadrul târgului de invenții și inovații au fost prezentate peste 40 de lucrări științifice, din categorii precum: nutriție de precizie, tehnologii alimentare cu costuri reduse și valoare nutritivă ridicată, proteine alternative, ingrediente inovatoare, alimente sustenabile, alimente optimizate pentru creșterea calității vieții.
Au fost acordate 4 premii, respectiv premiile I, II, III și mențiune, precum și Marele Premi Științific INOVALIMENT 2021.
Marele Premiu Științifici-a fost acordat Mihaelei Ștefana Canalis, cercetător la USAMV Cluj. Lucrarea câștigătoare se numește: ”Strategie inovativă de îmbunătățire a calității senzoriale a produselor alimentare, prin utilizarea de ambalaje active”.
”Proiectul își propune să fie un premergător în obținerea de biofilme și acoperiri active sustenabile ca metodă inovatoare de conservare și îmbunătățire a calității senzoriale a produselor alimentare, fără conservanți sintetici. Ambalajele active interacționează în mod direct cu produsul alimentar ambalat, pot crește durata de valabilitate a alimentelor și mențin sau îmbunătățesc calitatea și siguranța alimentelor. Aspectul inovativ al prezentului proiect vizează îmbunătățirea calității senzoriale a produselor alimentare ambalate cu biofilme și acoperiri active, luând ca reper rezultatele obținute în urma analizei senzoriale cu degustători. Materialele (compuși activi și biopolimeri) utilizate, metoda de obținere a ambalajelor active, precum și modalitatea de încorporare a compușilor activi în matricea biopolimerică sunt discutate în vederea acceptării de către consumatori și dezvoltării sustenabile a ambalajelor active”, a declarat Mihaela Ștefana Canalis.
Comisia de evaluare a fost formată din specialiști din mediul universitar și reprezentanți ai mediului de business din România.
În cadrul Târgului Internațional de Invenții și Inovații ”Inovaliment” au avut loc și o serie de conferințe științifice, susținute de cercetători științifici și specialiști din România și din afara țării.
Noile tendințe, în cercetarea pentru industria alimentară vizează înlocuirea ingredientelor de sinteză cu ingrediente naturale obținute din plante și din reziduuri din plante, prin biotehnologii, dar și dezvoltarea alimentelor funcționale, prin îmbogățirea acestora cu compuși bioactivi. Ameliorarea unor alimente prin tehnologii moderne și dezvoltarea unor alimente sustenabile, care să prevină risipa alimentară și încălzirea globală au fost alte două subiecte de actualitate pe agenda cercetătorilor prezenți la Inovaliment.
Conferintele știintifice au evidențiat tendințele avangardiste în industria alimentară: alimente noi, sustenabile, alimnete printate 3D și ambalaje bioactive.
În cadrul conferințelor medicale, au fost analizate unele teorii recente despre influența unor gene asupra longevității, precum și rolul abordării integrate și personalizate, evidențiind legatura dintre nutriție și longevitate.
De asemenea, anul 2021 a fost anul includerii proteinelor din insecte în lista produselor sigure pentru consumul uman.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News