Un club de swingeri vrea să devină religie. Mizele unei bătălii în Justiție

Un club de swingeri aflat în dispută cu autoritățile locale vrea să se transforme în cult religios.  După ce a cumpărat clădirea unui fost dispensar medical și a transformat-o în sediu, clubul a fost atacat de locuitorii din zonă și de reprezentanții unei școli, care doresc închiderea centrului. Ca reacție,  The Social Club din Nashville, SUA, rebotezat United Fellowship Centre, vrea să fie recunoscut drept religie, scrie Washington Post.

Noua mișcare invocă Amendamentul din Constituție care garantează libertatea religioasă și susține că membrii cultului vin la ”biserica” din Nashville pentru a-și practica credința. Clubul de swingeri a fost fondat în 1980, având centrul de întâlniri în apropierea unei case de discuri, dar s-a mutat din cauză că zona a devenit prea scumpă. Clubul avea autorizație în noua locație, dar scandalul creat a făcut primăria să schimbe regulile de autorizare zonală.

Decizia de a fonda un cult religios mută disputa în Justiție. Miza este cum recunoaște sistemul legal o religie.

”Să nu comiți adulter fără să știe soțul”

Avocatul clubului/cultului, Larry Roberts, spune că bătălia asupra definiției legale a religiei durează de peste două secole.  Avocatul a declarat WP că, dacă se va solicita, va furniza instanței o serie de reguli după care se ghidează congregația, asemănătoare celor 10 porunci. ”Să nu furi, să nu minți, să nu înșeli. Să nu comiți adulter, decât dacă partenerul știe și consimte”, a spus Roberts.

Alan Brownstein, profesor de drept, a explicat pentru Washington Post că nu există o definiție clară a religiei în jurisprudența americană. ”Ceea ce este o religie pentru unii, pentru alții pare lipsit de sens. Majoritatea tinde să desconsidere minoritatea”.

Convingerile religioase nu trebuie să fie acceptabile, logice sau de înțeles pentru  alții, ca să beneficieze de protecție constituțională, a decis Curtea Supremă în 1981, arată WP.

Bisericile, scutite de taxe

O altă bătălie pe care o dau cultele religioase este cu Fiscul.  IRS oferă scutiri de taxe cultelor religioase, pentru că acționează în beneficiu public, prin educație și acte caritabile. Pentru evaluarea unei Biserici se iau în calcul dacă are un jurământ de credință, serviciu religios, preoți, literatură religioasă etc.

Aceste sunt, însă, linii generale, majoritatea grupărilor religioase acționând în instanță, dacă nu sunt recunoscute de Fisc. De exemplu, Biserica Scientologică s-a judecat ani de zile pentru a obține scutire de taxe. IRS-ul susținea că nu poate fi vorba despre un cult religios, odată ce este organizată ca o afacere, care își finanțează fondatorii.  Pe măsură ce Biserica Scientologică a câștigat noi adepți, presiunea publică a obligat Fiscul să cedeze, iar disputa nu a mai ajuns la o soluționare în Instanță.

Cult pentru venerarea marijuanei

Un cuplu arestat de poliția din New Mexico a invocat libertatea religioasă, susținând că marijuana este sfântă și au creat un cult al acestei plante. Instanța a decis că era vorba despre o afacere și i-a condamnat pe cei doi.

Ira Lupu, profesor de drept constituțional în Washington, a citat cazul ”Soțiilor surori”, din Utah. Instanța a hotărât că legea anti-poligamie este neconstituțională: statul poate refuza eliberarea a două licențe de căsătorie pe același nume, dar nu poate reglementa ce fac adulții în privat. Similar, crede Lupu, clubul de swingeri din Nashville nu va putea fi interzis de autorități.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel