Eșalonarea majorării pensiilor, propusă de FMI, un colac de salvare de care România are nevoie. Adrian Negrescu, scenariu negru pentru 2025

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Analistul economic Adrian Negrescu vorbește despre un acord necesar cu FMI-ul, chiar dacă nu va fi făcut public. 

Analistul economic Adrian Negrescu vede partea pozitivă a vizitei FMI în România și susține că eșalonarea majorării pensiilor, cum se vehiculează în spațiul public, este o alternativă similară unui acord stand-by, care poate fi considerat un ”colac de salvare” de care țara noastră are nevoie.

”Guvernul trebuie să demonstreze de unde va face rost de bani pentru creșterea pensiilor pentru că este un efort financiar uriaș, de peste 10 miliarde de lei în fiecare lună, începând din 2024, iar sursele financiare sunt puține.

Gândiți-vă că am încheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 90 de miliarde de lei, cu 20 de miliarde mai mare decât ne-am propus la începutul anului.

Nici în acest an nu stăm mai bine, pentru că încasările din taxe și impozite vor fi mai puține probabil decât anul trecut, în contextul încetinirii semnificative a activității economice.

Și probabil că cei de la FMI vor întreba acest lucru, de unde veți lua banii pentru a face acest lucru, și vor propune ca alternativă plata eșalonată a creșterii pensiilor, adică să introducem un calendar de creștere a pensiilor, eșalonat în 2024.

Alternativa este, din punctul meu de vedere, un acord stand-by cu FMI prin care ei să ne pună la dispoziție vreo 20 de miliarde de euro, bani cu care să reușim să trecem cu bine de anul 2024, și apoi, în 2025 să intervină, din păcate, noi măsuri de austeritate”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu la Realitatea Plus.

Acordul cu FMI, ”un colac de salvare” pentru România

Întrebat dacă acest acord stand-by va fi semnat de autorități în condițiile în care acest an este unul electoral, cu patru serii de alegeri, iar românii consideră că un astfel de acord va duce la restricții suplimentare, analistul a subliniat că acesta este ”un colac de salvare de care România are nevoie în momentul de față. Și chiar dacă el nu va fi făcut public, el va fi disponibil. Va fi o linie de finanțare disponibilă la îndemâna autorităților, în care vor avea nevoie de bani, căci să nu uităm că FMI-ul dă bani la o dobândă la jumătate față de cea percepută de piețele financiare. Așa că s-ar putea să fie un avantaj, măcar din această perspectivă”, a mai spus analistul economic.

Totodată, Adrian Negrescu a ținut să sublinieze că ”reformele trebuie făcute, de voie, de nevoie”, așa că ”mai devreme sau mai târziu trebuie să reducem cheltuielile bugetare care cresc fantastic în ultimii ani și să încercăm să luăm măsuri pentru a reduce datoria publică.

Datoria publică a crescut în ultimii doi ani cu 50 de miliarde de euro, ceea ce este uriaș raportat la potențialul de plată al economiei la momentul de față”, a concluzionat analistul.

Citește și: Amânarea recalculării pensiilor. Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru români

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel