Tribunalul din Düsseldorf l-a condamnat pe fostul locotenent colonel de rezervă al Forțelor Armate Germane la un an și nouă luni de închisoare cu suspendare. Acesta a fost găsit vinovat de spionaj pentru Rusia.
Între 2014 și 2020, fostul ofițer, care a făcut o mărturisire completă în timpul procesului, a lucrat pentru centrul din Berlin al Direcției Principale pentru Informații, agenția de informații militare a Rusiei.
Prin e-mail și în cadrul întâlnirilor personale, agentul a transmis informații despre comandamentele de rezervă și de legătură ale Bundeswehr, precum și despre proiectul Cărții Albe a Ministerului German al Apărării, publicat în 2016, scrie Agenzia Nova.
În plus, fostul locotenent colonel le-a oferit rușilor perspective asupra economiei germane. Printre altele, materialul a vizat consecințele sancțiunilor impuse Rusiei în 2014 pentru anexarea Crimeei și Nord Stream 2, gazoductul ruso-german de peste Marea Baltică.
Fostul ofițer a transmis și informații despre ofițeri de rang înalt și reprezentanți ai economiei germane la contactele sale din GRU. Această activitate de spionaj nu a fost compensată cu bani, ci cu o invitație la Conferința de Securitate de la Moscova. Statul rus a plătit pentru zbor, cazare la hotel și participare.
Potrivit procurorului general al Germaniei, condamnatul era conștient de faptul că interlocutorii săi aparțineau GRU și a făcut schimb de opinii cu aceștia cu privire la utilizarea adreselor de e-mail securizate, demonstrând o intenție conspirativă.
Apărarea a cerut achitarea clientului lor, subliniind că fostul locotenent colonel nu a transmis informații confidențiale deoarece tot materialul era accesibil publicului.
În declarațiile sale de încheiere, inculpatul a spus: ”Am vrut să construiesc un pod, nu am avut niciodată intenții rele”. Director de vânzări al unei companii americane din viața civilă, fostul ofițer a adăugat că i-a promis tatălui său pe moarte că va face tot posibilul pentru a se asigura că nu vor mai exista războaie între Germania și Rusia.
Potrivit acuzatului, invazia rusă a Ucrainei a făcut ca acest obiectiv să fie imposibil de atins iar în țara agresoare ”grupurile criminale au creat o dictatură”.
Citește și:
Un înalt oficial britanic de informații a declarat miercuri că țările europene au expulzat anul acesta sute de oficiali ruși despre care se crede că ar fi fost spioni.
”În acest an, o campanie concertată a văzut un număr masiv de oficiali ruși expulzați din țări din întreaga lume, inclusiv peste 600 din Europa, dintre care peste 400 considerăm că sunt spioni”, a spus oficialul britanic de informații, Ken McCallum, într-un discurs la sediul MI5.
McCallum a spus că aceasta este ”cea mai semnificativă lovitură strategică” împotriva serviciilor de informații ruse din istoria europeană recentă, pe lângă valuri coordonate de sancțiuni, potrivit Urdu Point.
”Am continuat să lucrăm intens pentru a face din Marea Britanie cel mai greu mediu de operare posibil pentru acțiunile secrete rusești”, a declarat el. McCallum a subliniat, de asemenea, că Marea Britanie a refuzat și 100 de cereri de viză diplomatică din motive de securitate națională.
”Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru agresiunea rusă în anii următori”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News