EXCLUSIV  Un comisar-șef de la Direcția Rutieră arată ce fel de comportamente în trafic atrag reținerea permisului /video

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

În emisiunea "Culisele Justiției", moderată de Laura Duță, invitat a fost comisarul-șef de poliție Cristian Andrieș, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a Inspectoratului General al Poliției Române. Discuția a abordat situația accidentelor grave pe șoselele din România, impactul șoferilor sub influența drogurilor asupra siguranței rutiere și măsurile preventive implementate de polițiștii rutieri pentru a preveni accidentele fatale.

Cristian Andrieș a vorbit despre tipurile de comportamente agresive în trafic și despre ce li se poate întâmpla șoferilor care au un astfel de comportament.

"De multe ori, polițiștii merg în urmărire pentru oprirea și sancționarea conducătorilor auto, deoarece aceștia au un comportament agresiv în trafic, iar aici este o problemă destul de delicată. Nu cu multă vreme în urmă, în legislația rutieră din România a fost introdusă în mod expres (pentru a fi mai ușor de sancționat de către colegii din trafic) această încălcarea a normelor rutiere. Aceasta, după cum bine știm cu toții, poate îmbrăca mai multe forme. Vorbim aici de folosirea exclusivă a flash-urilor, de o ambalare a motorului, orice conducere a unei motociclete pe o roată.

Toate aceste comportamente se încadrează în comportamentul agresiv, așa cum este el prevăzut în legislație și, în această situație, polițiștii rutieri opresc respectivul conducător de autovehicul și aplică sancțiunea contravențională prevăzută de lege, concomitent cu măsura complementară de reținerea permisului și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Deci, atenție foarte mare la asemenea comportamente în trafic, pentru că nu duc decât la un singur lucru, și anume: respectivul conducător de autovehicul va deveni pieton pentru o perioadă de timp, iar asta nu știu dacă este foarte bine. Tocmai aceasta este și ideea, ăsta este și îndemnul nostru, de a respecta normele rutiere, dar în special [n.r., facem asta] pentru a preveni evenimentele rutiere, pentru că scopul nostru principal este acela reducere a riscului rutier, respectiv de reducere a numărului de accidente rutiere și, implicit, al consecințelor acestora: vorbim de persoane decedate și de persoane rănite grav.

Deci, acesta este obiectivul nostru principal. Obiectivul nu este doar al Poliției din România, el este un obiectiv european. La nivelul european este stabilit un obiectiv de reducere cu 50% până în 2030 a numărului accidentelor și al persoanelor decedate din accidentele rutiere, comparativ cu anul 2019. Și încercăm cu toții, inclusiv la nivel de România, să atingem acest obiectiv, pentru că doar astfel vom ști că în trafic se circulă mult mai lejer și că există mai multă siguranță", a spus Cristian Andrieș.

Comisarul-șef a explicat și ce fel de dispozitive de blocare în trafic se utilizează în scopul opririi conducătorilor de autovehicule care nu s-au conformat semnalului regulamentar.

"Există situații în care polițiștii rutieri au fost implicați în evenimente nefericite, din păcate, atunci când se aflau în trafic, fie pentru dirijarea traficului rutier, fie, așa cum spuneați dumneavoastră, intenționând să-i oprească pe conducătorii de autovehicule care nu s-au conformat semnalului regulamentar. Pe lângă toate celelalte dotări pe care le-am precizat mai devreme, polițiștii rutieri dispun și de dispozitive de blocare în trafic pe care le utilizează de fiecare dată când întâlnesc un conducător de autovehicule care nu se conformează semnalelor acustice sau semnalelor făcute cu brațul de către polițiștii rutieri aflați în trafic.

Iar aceste dispozitive se utilizează de fiecare dată când apar asemenea situații. Prin stația radio se comunică, mai toate echipajele la un dotare acest dispozitiv iar echipajul care pleacă în urmărirea unui conducător de autovehicul, care nu respectă semnalele polițistului, comunică cu colegul din trafic și intervine prin blocarea drumului folosind asemenea dispozitive care sunt extrem de utile și nu fac altceva decât să-i descurajeze pe conducătorii de autovehicule care au tendință spre asemenea comportamente.

Și noi suntem bucuroși că avem în dotare și asemenea dispozitive care, în primul și în primul rând, au un efect descurajant față de cei care intenționează să facă asemenea lucruri, să nu oprească la semnalul regulamentar al polițistului sau să aibă asemenea comportamente necorespunzătoare sau chiar agresive în trafic", a conchis Cristian Andrieș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel