Un concurent la un reality show de supraviețuire din SUA a ucis și a mâncat o pasăre protejată în Noua Zeelandă în timpul filmărilor pentru emisiune, informează presa locală.
În cadrul emisiunii intitulate "Race to Survive", participanții trebuie să-și procure hrana prin vânătoare. Sezonul al doilea al show-ului a fost filmat în Noua Zeelandă, potrivit BBC.
Pasărea, numită weka, a dispărut din multe regiuni ale Noii Zeelande și este o specie complet protejată pe continent.
Concurentul și coechipierul său au fost descalificați din competiție ca urmare a acestui incident.
Concurentul Spencer 'Corry' Jones era conștient că încalcă legea când a ucis și a mâncat pasărea, potrivit site-ului de știri Radio New Zealand. Site-ul arată un clip din emisiune. În filmare, concurentul și-a cerut scuze, spunând că a făcut o greșeală "prostească" și că nu au fost pregătiți pentru foame.
"Ce am făcut a fost o lipsă de respect față de Noua Zeelandă și îmi pare rău", a spus concurentul. Jones, împreună cu coechipierul său, Oliver Dev, au fost descalificați în al optulea episod al seriei.
Departamentul de Conservare al Noii Zeelande a fost alertat de un reprezentant al companiei de producție - Original Productions, cu sediul în SUA - la scurt timp după ce incidentul a avut loc.
Oficialii au desfășurat o investigație și au emis avertismente scrise către companie și participant, menționând "situația dinamică neobișnuită a grupului", cum ar fi oboseala și foamea membrilor echipei.
"Cu toate acestea, uciderea și consumul unei specii native ocrotite de lege în acest mod este inacceptabil și compania se află sub observație cu privire la necesitatea ca participanții la emisiune să respecte legislația de conservare", a declarat Dylan Swain, liderul echipei de investigații, într-o declarație pentru 1News.
Weka, o pasăre mare care nu zboară, este renumită pentru personalitatea sa îndrăzneață și curioasă.
A dispărut din multe regiuni ale continentului din cauza schimbărilor climatice și a creșterii numărului de prădători. Cu toate acestea, weka poate fi vânată în mod legal pe unele insule din țară.
Fiind o specie protejată de Legea faunei sălbatice din 1953, pedeapsa maximă pentru vătămarea păsării poate fi de până la doi ani de închisoare sau o amendă de NZD $100,000 (59,545 de dolari americani).
***
Într-un articol precedent, subliniam necesitatea testării psihologice și psihiatrice a tuturor concurenților la emisiuni televizate.
Am vorbit cu psihologul Radu Leca despre "profilul" acestui gen de emisiuni (reality show), despre publicul-țintă și despre candidați.
"Din punct de vedere psihocognitiv, emisiunea se adresează tuturor celor care încearcă să vizualizeze, fără niciun fel de responsabilitate, posibilele elemente afective și erotice la care nu au acces și nu vor avea acces niciodată. Concurenții sunt aleși în așa fel încât să fie atrăgători și nu foarte prezenți în realitate. Din punct de vedere emoțional și psihomedia, avem de a face cu diferite scenarii care apar ca nivelul de rating al emisiunii să crească. De la concurente lăsate însărcinate în baie, la un subiect care afirmă că a aruncat pisicile iubitei sale pe geam. Aceste scenarii au drept substrat creșterea vizibilității emisiunii, indiferent cum se face asta", a spus Radu Leca pentru DC News.
Citește mai multe AICI.
Într-un alt articol, încercam o încadrare a faptelor comise de către candidatul de la "Insula Iubirii" care a determinat doi motani să sară de la balcon, cu consecința morții lor.
Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News