Un conferențiar universitar a explicat ce a fost „ciclonul Ashley“ / Roxana Bojariu (ANM) încercase să calmeze populația încă de acum o săptămână

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Conferențiarul universitar Lucian Sfîcă, specialist în meteorologie și profesor universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a explicat ce a reprezentat, de fapt, „ciclonul Ashley“ care a lovit România în aceste zile.

Într-o postare pe pagina de Facebook Meteo Moldova, conferențiarul universitar dr. Lucian Sfîcă, specialist în meteorologie și profesor universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a explicat ce au reprezentat, de fapt, ploile din ultimele ore care au lovit România și care au fost prezentate la scară largă drept un ciclon cu potențial devastator, mai ales pentru sudul și estul țării. 

„Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic.

În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți.

Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică. Atunci când acest lucru se întâmplă sunt indicate pe hartă formațiunile barice de acest fel printr-o literă specifică, funcție de originea hărții (L-low pressure, T-Tiefdruckgebiet, D-depression etc). În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră, dar fără ca ea să aibă izobare închise, subliniind posibilitatea de dezvoltare în regiunea noastră a unui ciclon, dar nu și existența lui efectivă în momentul de față“, a explicat Lucian Sfîcă.

Ce a fost, de fapt, „ciclonul Ashley“

„Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră - asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) - în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice. Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni.

Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit. Explicații adiționale pe imaginile anexate“, a mai spus conferențiarul universitar Lucian Sfîcă.

Roxana Bojariu, climatolog ANM, a avertizat, de asemenea, că nu există ciclonul/furtuna Ashley

 

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, climatologul din cadrul Administrației naționale de Meteorologie, a avertizat încă de marțea trecută că nu există ciclonul/furtuna Ashley.

„Nu există la momentul ăsta nicio furtună Ashley! Luați, vă rog, în considerare doar sursele autorizate de informații!!!

Există doar o listă cu numele ce vor fi date furtunilor f. puternice în acest sezon și primul e Ashley, apoi Bert. Lista e a celor de la serviciile meteo britanice, olandeze și irlandeze.

Dar numele nu au fost încă folosite, pt. că nu a fost cazul – ciclon/furtună nord-atlantic/a deosebit de puternic/a! Nu răspândiți mai departe știri daca nu aveți sursa autorizată a lor.

Mâine/poimâine veți afla stirea că suntem atacați pe aliniamentul Focșani- Namoloasa și se prăbușesc comunicațiile, se blochează infrastructura de transport etc. – dintr’o <anonimă>! (L-aș pune pe Smiley, dar nu e de glumă).”, scria Roxana Bojariu pe contul său de Facebook, 24 septembrie.

Pe 25 septembrie, miercuri, climatologul ANM a revenit cu o nouă postare privitoare la pretinsul ciclon Ashley.

„Astia cu Ashley in sus si Ashley in jos, poate nu înțeleg englezește. Sau vor să le ia caimacul Britanicilor, Olandezilor și Irlandezilor! Mi se pare că traiesc între paginile unei scrieri de Urmuz!

Voi înțelegeți ca surse mioritice neidentificate au denumit cu de la sine putere un sistem de joasă presiune, după criteriile lor suprarealiste?!

Colegii noștri cu lista numelor (de mai jos) nu au considerat necesar sa dea nume ciclonului pentru că ciclonul ce ne va afecta si pe noi nu ajunge la carcteristicile de intensitate care sa-l faca celebru, meteorologic vorbind.

Asta nu inseamna ca e de neglijat pt noi: va fi racirea de la sfarsit de saptamana, vor fi precipitatii destul de consistente la inceputul saptamanii viitoare- cat de consistente si unde va fi cel mai mult, se va vedea mai clar in zilele urmatoare.

Bottom line: Astia cu Ashley, vedeti ca va cauta la serviciile meteo britanic, olandez si irlandez!”, a mai scris Roxana Bojariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel