Un confesor al ființelor neajutorate, premiat de Radio România Cultural

Regal cultural, luni seară, la Teatrul Odeon din București. În prezența amfitrionilor, actorii Medeea Marinescu și Vlad Zamfirescu, și a numeroaselor personalități ale vieții culturale și artistice, spectatori și jurnaliști, s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, în carul căruia au fost acordate premii pentru zece secţiuni diferite care au fost gândite pentru a crea o imagine cât mai fidelă a lumii culturale româneşti şi a celor mai importante realizări ale anului 2013, în diferite domenii ale culturii. Însă, cea care și-a adjudecat Premiul pentru Proză a fost Liliana Corobca pentru povestea despre țara copiilor maturi, victime resemnate pe timp de pace.

Juriul format din Radu Croitoru, jurnalist, managerul postului Radio România Cultural, jurnalistul Anamaria Spătaru, regizorul Attila Vizauer, redactor-șef al Teatrului Național Radiofonic, publicistul și scriitorul Dorin Liviu Bitfoi, redactor-șef Radio România Cultural și muzicologul Oltea Șerban-Parau, director al Centrului Cultural Media Radio România, au decis ca Liliana Corobca să primească Premiul pentru Proză pe anul 2013, pentru romanul Kinderland, apărut la Editura Cartea Românească. Volumul, disponibil și în format digital, a fost nominalizat și la Premiul Național de Proză Ziarul de Iași, 2013.

Astfel, odată cu romanul Kinderland, Liliana Corobca își consolidează statutul de confesor al ființelor neajutorate, victime resemnate pe timp de pace, ale căror voci nu sînt ascultate de nimeni altcineva.

Cristina, ea însăși un copil, este nevoită să devină „mamă" responsabilă a celor doi frați mai mici, atunci cînd părinții pleacă la munca în străinătate, după „bani lungi". Universul unui sat moldovenesc contemporan, populat în majoritate de copii și bătrîni, este văzut din perspectiva acestei fetițe de 12 ani.

Într-o lume în criză și derivă, copiii învață, din propriile experiențe, să lupte și să supraviețuiască în așteptarea împlinirii unui singur vis: întoarcerea părinților acasă. Dar aceștia nu se lasă înduplecați nici atunci cînd sînt invocați prin ritualuri magice, păgîne. Părăsiți, copiii se alină cu amintirile vagi ale unei vieți normale de familie, imitînd, înainte de vreme, gesturile adulților. Despre țara copiilor maturi povestește Cristina, despre cruzime și tandrețe, despre durere și mîngîiere, disperare și speranță.

Cine este Liliana Corobca

Liliana Corobca (n. 10 octombrie 1975) a publicat romanele Negrissimo (Editura Arc, Chisinau, 2003; Premiul Prometheus pentru debut, acordat de revista Romania literara, Premiul de debut pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova) si Un an in Paradis (Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2005), tradus in italiana in 2009 si in germana in 2011. A editat volumele: Alexandru Busuioceanu. Un roman epistolar al exilului romanesc (corespondenta 1942-1961, 2 vol., 2003-2004); Poezia romaneasca din exil (antologie, prefata, note, 2006); Golgota romaneasca. Marturiile bucovinenilor deportati in Siberia (2009); Epurarea cartilor in Romania. Documente (1944-1964) (2010); Institutia cenzurii comuniste in Romania, 1949-1977
(2 vol., in curs de aparitie). Este coautoare a Dictionarului general al literaturii romane (2005-2009). A beneficiat de burse si rezidente de creatie in Germania, Austria, Polonia, Franta. La Editura Cartea Romaneasca a publicat recent volumul Controlul cartii. Cenzura literaturii in regimul comunist din Romania, disponibil si in editie digitala.

Cine au fost premiații celei de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural

În cadrul galei au fost acordate trei premii speciale:
Premiul de excelență i-a fost decernat actorului Victor Rebengiuc
Premiul LuxMundi i-a revenit sopranei Angela Gheorghiu
Premiul "In memoriam Iosif Sava" i-a fost acordat violonistului Răzvan Stoica

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:
Premiul pentru Poezie i-a revenit, ca şi la ediţia trecută, lui Dan Sociu, de data aceasta pentru volumul Vino cu mine ştiu exact unde mergem, Editura Tracus Arte
Premiul pentru Proză i-a revenit Lilianei Corobca, pentru volumul Kinderland, Editura Cartea Românească
Premiul pentru Film a revenit regizorului Călin Peter Netzer pentru filmul Poziţia copilului
Premiul pentru Teatru a fost decernat regizorului Alexandru Dabija
Premiul la categoria Arte plastice a fost obţinut de pictorul Horea Paştina
Premiul pentru Muzică i-a revenit lui Nicu Alifantis pentru albumul si concertele "Mozaic"
Premiul pentru Educație a fost obţinut de Serviciul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii (Bucureşti) pentru proiectul de educaţie juridică Unde-i lege nu-i tocmeala
Premiul pentru Știință - prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Universitatea „Valahia" Târgovişte
Premiul Media culturală - Proiecte on-line a revenit website-ului: Bookaholic www.bookaholic.ro
La secţiunea Proiecte culturale şi festivaluri a fost laureat: Astra film Festival Sibiu, ediţia a XX-a, 2013

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel