Cătălin Volintiru, consilier local USR în Sectorul 6 al Capitalei, a fost reclamat la Agenția Națională de Integritate.
Cătălin Volintiru, consilier local din partea Uniunii Salvați România, a fost reclamat de Alexandru Pânișoară, președintele ADU, la Agenția Națională de Integritate pe motiv de incompatibilitate de funcție, scrie Gândul.
Se cere să se dispună măsurile care se impun în conformitate cu prevederile legale.
El a detaliat, în sesizarea transmisă luni, 4 septembrie, la ANI, motivele pentru care consideră că alesul local din partea USR este în stare de incompatibilitate.
„În fapt, domnul Volintiru I. Cătălin este ales local ocupând funcția de consilier local al sectorului 6 București din anul 2020. Conform Declarației de interese nr. 2339869 depusă în data de 02.06.2023, Domnul Volintiru I. Cătălin ocupă funcția de Administrator al Companiei Municipală Imobiliară București SA înființată în baza HCGMB nr. 136/2017. Conform HCGMB nr. 136/2017, Compania Municipală Imobiliară București SA este înființată în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 31/1990 a societăților comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat Alexandru Pânișoară.
Cătălin Volintiru se află într-o starea de incompatibilitate, prevăzută de art. 88 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003, respectiv ocupă atât funcția de Consilier Local al Sectorului 6 cât și cea de administrator în cadrul Companiei Municipală Imobiliară București, potrivit lui Alexandru Pânișoară.
„Starea de incompatibilitate există din cauza faptului că funcția de administrator este în cadrul unei companii înființată în baza Legii nr. 31/1990 și care nu se află în subordinea Consiliului Local Sector 6 și în care Sectorul 6 nu are participație. În cadrul Companiei Municipiul București are participații și se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București”, potrivit sesizării.
Cătălin Volintiru nu se află în niciuna dintre excepțiile prevăzute de art. 88 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003, respectiv:
„(1) Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:
d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes județean ori înființate sau aflate sub autoritatea consiliului județean sau la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deține participație, în cazul consilierului local, respectiv la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local, precum și la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deține participație, în cazul consilierului județean”
În plus, consilierul local a încălcat legea prin faptul că nu a renunțat la niciuna dintre funcțiile care i-a atras starea de incompatibilitate și nici nu a demisionat în termenele prevăzute de lege.
Cătălin Volintiru a fost ales din partea USR – PLUS pentru un mandat de consilier în Consiliul Local al Sectorului 6 în 2020, conform informațiilor publicate pe siteul instituției. Consilierul local este din Târgu Jiu, are 32 de ani și a intrat în administrația publică locală din imobiliare.
„Sunt absolvent de studii juridice, dar de mai bine de 15 ani activez în domeniul afacerilor imobiliare, parcurgând toate etapele de la poziția de simplu agent până la momentul actual în care administrez propria firmă. În acest timp am consiliat peste 2.000 de clienți și am finalizat peste 500 de tranzacții”, a precizat acesta în C.V.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu