Doar o minune a făcut ca nimeni să nu fie rănit, după ce un copac de zece metri a picat peste un loc de joacă și un magazin din Parcul Cișmigiu. De această dată, nu a fost nicio ”situație de forță majoră”, precum... vânt.
Copacul de 10 metri înălțime s-a rupt din senin, de la rădăcină, și a distrus spațiul de joacă și un chioşc din parcul Cişmigiu. Directorii ADP dau vina pe primarul Capitalei care refuză de aproape doi ani să semneze avizele de defrişare. Nicuşor Dan spune însă că aprobă doar toaletările justificate, scrie Gândul.ro.
ADP-urile de Sector spun că sute de cereri de defrişare se află în aşteptare pe masa primarului general. ”Domnul primar general nu semnează avize în vederea toaletării sau defrişării copacilor care pun în pericol viaţa cetăţenilor. Cad din ce în ce mai mulţi şi e firesc să cadă atâta timp cât nu lucrăm la prevenţie” acuză directorul ADP Sector 2, conform Observator.
”Eram acolo, stăteam pe o bancă şi dintr-o dată am auzit un zgomot îngrozitor şi mi-am dat seama că un arbore se prăbuşeşte. Toţi copiii fugeau şi ţipau. Bine că nu a căzut în partea asta că s-ar fi prăbuşit peste copii. (…) Eu şi acum sunt înspăimântată pentru că, dacă ar fi căzut în partea asta, omora copiii”, spune un martor, conform sursei citate. ”Primul lucru, m-am uitat să văd dacă erau oameni în jur. Erau oameni în partea aceea, noroc că nu a fost nimeni rănit. Probabil că era putrezit, că vânt nu a fost”, spune un alt martor.
Directorul ALPAB spune că respectivul copac era verde. Asta după ce a cerut timp să-și facă temele, aflând de la reporteri de incident.
Nicușor Dan, primarul Capitalei, susține că ”Am aprobat în ultimele săptămâni doar toaletările corect justificate și am respins sute de toaletări, pe care le-am considerat neîntemeiate. Politica de toaletări agresive, practicată în București pe perioada precedentelor administrații, a generat rezultate grave pentru mediu”.
Când un copac a căzut peste o femeie în Cișmigiu, rănind-o, ALPAB ne-a spus că a fost o situație de forță majoră pentru că... bătea vântul: ”Având în vedere că incidentul s-a produs în condiţii meteo nefavorabile, pe fondul unei atenţionări meteorologice de vreme rea, manifestate prin temperaturi scăzute şi vânturi puternice, considerate ca fiind fenomene imprevizibile, precum şi faptul că arborele în cauză, frânt de la jumătate, era în vegetaţie (sănătos, viabil, verde) şi nu prezenta semne de declin biologic, după cum reiese din planşele foto anexate, ne-am aflat în faţa unei situaţii de forţă majoră, vina neaparţinând vreunei instituţii publice.”
Conform propriului răspuns, ALPAB execută lucrări de întreţinere şi salubrizare a spaţiilor verzi din Parcul Cişmigiu, însă, în același timp, despre avizele pentru defrișare, aflăm că-n urmă cu mai bine de doi ani a fost ultima verificare, când s-au cerut avize de specialitate, ulterior suspendate:
”A.L.P.A.B. a inventariat în perioada 2019-2020 toţi arborii uscaţi 100% şi în declin biologic ce prezentau risc de prăbuşire, şi a demarat procedura de obţinere a avizelor de specialitate de la PMB - Direcţia de Mediu, Direcţia pentru Cultură, precum şi a actului de punere în valoare a masei lemnoase de la Ocolul Silvic Bucureşti. În aprilie 2021, avizele anterior emise au fost suspendate prin adresa nr. 3119/28.04.2021, emisă de către PMB, pentru verificări în teren realizate de către specialişti din cadrul USAMV Cluj-Napoca.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci