Un copil de 13 ani s-a vindecat de leucemie datorită unei terapii experimentale

Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Alyssa, 13 ani, din Leicester, s-a vindecat de o formă incurabilă de leucemie datorită unui tratament experimental. 

Alegeri prezidentiale 2024

Tumora, diagnosticată în 2021, a fost tratată mai întâi cu chimioterapie, iar apoi cu un transplant de măduvă osoasă, dar fără rezultat. Medicii Spitalului pentru Copii, Great Ormond Street (GOSH) din Londra l-au inclus astfel în studiul clinic TVT pentru a testa un nou tratament bazat pe celule imunitare modificate genetic de la un donator sănătos (o nouă tehnică ”Car-T”).

După 28 de zile de tratament, cancerul a regresat, permițând Alyssei să primească un al doilea transplant de măduvă osoasă pentru a-și restabili sistemul imunitar slăbit. Au trecut șase luni de la tratament, fetița se descurcă bine acum și se pregătește și ea să se întoarcă la școală, deși sub atentă monitorizare medicală, relatează Today.

”Fără acest tratament experimental - a spus Robert Chiesa, consultant GOSH -, singura opțiune a Alyssei ar fi fost îngrijirea paliativă. Cu toate acestea, inversarea tendinței tumorii este într-adevăr remarcabilă, dar rezultatele vor fi confirmate doar în lunile următoare".

Despre terapia experimentală, mama Alyssei a spus: ”Sper că această poveste poate arăta că cercetarea funcționează și că acest tratament poate fi oferit mai multor copii”. Rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea Societății Americane de Hematologie ( ASH ) din New Orleans.

Leucemie limfoblastică acută

Micuța Alyssa suferea de leucemie limfoblastică acută (LLA), cel mai frecvent tip de cancer la copii, care afectează celulele sistemului imunitar, cunoscute sub numele de celule B și celule T.

Unul dintre principalele tratamente pentru LLA este chimioterapia. Dar, în cele mai dificile cazuri, se poate face și un transplant de celule stem hematopoietice (ca și în cazul Alyssa), care permite înlocuirea celulelor bolnave ale măduvei cu celule sănătoase care vor da apoi naștere la celule sanguine complet normale. 

O speranță pentru vindecare vine din celulele Car-T

Ce sunt celulele T modificate (sau Car-T)? 

Sunt limfocite T (celule care recunosc și elimină celulele infectate cu virus), obținute de la pacientul bolnav și modificate în laborator astfel încât să recunoască o proteină specifică prezentă pe celulele tumorale. După aceea, celulele sunt injectate înapoi în corpul pacientului, unde ajung la celulele canceroase pentru a le distruge.

Car-T-urile trebuie produse special pentru fiecare pacient și din acest motiv procedura de realizare a acestora este complexă, iar costurile sunt foarte mari. În plus, până în prezent, au existat foarte puține teste de succes.

Cura experimentală care a vindecat-o pe Alyssa

”Noile” celule Car-T (Car-T CD7), numite și ”universale”, au fost testate pentru prima dată pe Alyssa, arătând rezultate excelente: au recunoscut și au ucis celulele T canceroase, permițând o remisiune clinică a bolii.

”Această poveste este o demonstrație excelentă a modului în care, cu echipe de experți și infrastructură medicală potrivită, putem conecta tehnologiile de ultimă oră în laborator cu rezultate reale pentru pacienți”, a spus profesorul Waseem Qasim, de la GOSH.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel