Un copil de 3 ani a murit după ce s-a înecat cu mâncare, în Cluj

Accident/ foto ilustrativ
Accident/ foto ilustrativ

Un copil de trei ani din judeţul Cluj a murit, luni seară, după ce s-a înecat cu mâncare.

Publicitate

Două echipaje SMURD, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, dar și un elicopter SMURD au intervenit, luni seară, în localitatea Finişel, comuna Săvădisla, după ce un copil de trei ani s-a înecat cu un bol alimentar. 

Echipajele medicale sosite la fața locului i-au aplicat minorului manevre de resuscitare, însă fără succes, fiind declarat decesul.

Poliţia a deschis o anchetă pentru a stabili exact cum s-a întâmplat acest accident.

„Din păcate a fost declarat decesul minorului. Împrejurările în care s-a produs acest tragic eveniment vor fi cercetate de către organele abilitate”, informează ISU Cluj, potrivit Monitorul Cluj.

VEZI ȘI: Cum se face manevra Heimlich. Explicaţiile medicului Tudor Ciuhodaru

Dr. Tudor Ciuhodaru ne-a vorbit despre importanța acordării primului ajutor, dar și despre necesitatea introducerii acestuia în școală, cu aprofundare pe tot parcursul vieții.

Cazul adolescentei care s-a înecat cu un jeleu, iar la o săptămână de la incident, perioadă în care a fost în comă, a decedat, readuce în atenția publică importanța aplicării noțiunilor de prim ajutor, de către fiecare dintre noi.

De altfel, medicul Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla a afirmat după incident că ”manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”, conform dej24.ro.

În acest sens, am discutat cu dr. Tudor Ciuhodaru, medic urgențe, cel care a inițiat o lege cu privire la introducerea în programa școlară a Educației pentru sănătate, care cuprinde inclusiv un capitol legat de noțiunile de prim ajutor, ce ar fi putut salva adolescenta, dar și mulți alți români.

”Noțiunile de prim ajutor, din punctul meu de vedere, ar trebui predate de la școală, asta prevede și Legea Ciuhodaru.

Nu e mare lucru să pui un capitol în plus la orele de biologie. Trebuie o materie unitară, făcută de Ministerul Sănătății și de Ministerul Educației.

Pus un capitol în plus la orele de biologie, dacă nu se poate preda disciplina Educație pentru sănătate independent așa cum ne-am dorit. Bine că se predă educație cibernetică. (...)

În schimb, un accident, o plagă, o problemă de sănătate, deci suport vital, de bază, este necesar oricui și oriunde”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic urgentist, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/cum-se-face-manevra-heimlich-explicatiile-medicului-tudor-ciuhodaru_914760.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel