O descoperire arheologică ceva mai neobişnuită dă naştere unei noi teorii: au existat şi alte specii de hominoizi pe planeta Pământ?
O echipă de cercetători a descoperit în China o fosilă umană care se diferențiază semnificativ de orice alt hominin descoperit înainte. Forma craniului iese în evidență prin faptul că nu prezintă trăsături specifice neanderthalienilor, nici denisovanilor şi nici nu pare să aibă multe în comun cu specia umană actuală, ceea ce sugerează că arborele nostru genealogic uman ar putea avea o ramură nouă.
Fosila, denumită HLD 6, cuprinde maxilarul, craniul și oasele membrelor inferioare ale acestei ființe neclasificate încă, a cărei descoperire a avut loc în Hualongdong, o regiune din Asia de Est, în anul 2019. În anii care au urmat, cercetătorii de la Academia Chineză de Științe (CAS) au depus eforturi susținute pentru a corela aceste rămășițe cu oricare dintre grupurile umane cunoscute.
Totuși, această descoperire inedită a pus în lumină diversitatea complexă a evoluției umane și a adăugat noi întrebări referitoare la originea și relațiile dintre diferitele ramuri ale strămoșilor noștri. Analizele de după și cercetările amănunțite ar putea aduce noi perspective asupra semnificației și implicațiilor acestei fosile misterioase, contribuind la o înțelegere mai cuprinzătoare a evoluției umane.
Fața homininului este structurată în mod similar cu cea a speciei umane moderne care s-a desprins din Homo erectus în urmă cu 750.000 de ani. Însă lipsa bărbiei individului pare mai degrabă asemănătoare cu cea a unui Denisovan – o specie dispărută de om străvechi din Asia, care s-a desprins din Neanderthalieni în urmă cu peste 400.000 de ani, scrie ScienceAlert.
Lucrând alături de cercetători de la Universitatea Xi’an Jiaotong din China, de la Universitatea din York din Marea Britanie și de la Centrul Național de Cercetare a Evoluției Umane din Spania, cercetătorii de la CAS cred că au descoperit o linie genealogică complet nouă – un hibrid între ramura care ne-a dat oamenii moderni și ramura care include alți hominini antici din regiune, precum Denisovanii. Cercetătile continuă, dar se crede că această specie fără bărbie ar fi avut mai mult spaţiu intracranial, deci un creier mai mare - ceea ce ar putea face din ei cea mai inteligentă specie umanoidă de până acum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News