Emad Mostaque este fondatorul britanic al firmei de tehnologie Stability AI. Compania a creat Stable Diffusion, un instrument care folosește AI pentru a realiza imagini pe baza unui text scris.
Întrun interviu la BBC, Emad Mostaque se întreabă ce se va întâmpla „dacă avem agenți mai capabili decât noi pe care nu îi putem controla, care circulă pe internet... și ating un nivel de automatizare?”
„Cel mai rău scenariu este că proliferează și practic controlează umanitatea”, a spus el.
Sună terifiant, dar nu este singurul care a subliniat riscul că, dacă creăm computere mai inteligente decât noi înșine, pur și simplu nu putem fi siguri ce se va întâmpla în viitor.
Atunci când există un risc pentru informații în care alegătorii pot avea încredere, este ceva la care guvernele trebuie să răspundă, spune Mostaque.
În ciuda preocupărilor sale, acesta mai precizează că potențialele beneficii ale inteligenței artificiale pentru aproape fiecare parte a vieții noastre ar putea fi uriașe. Cu toate acestea, el admite că efectul asupra locurilor de muncă ar putea fi dureros, cel puțin la început.
Mostaque e de părere că inteligența artificială „va avea un impact economic mai mare decât pandemia”, adăugând că „ depinde de noi să decidem în ce direcție” merge totul.
Unele locuri de muncă vor dispărea, fără îndoială. Chiar și banca Goldman Sachs a sugerat că 300 de milioane de roluri ar putea fi pierdute sau diminuate de tehnologia avansată.
Deși nimeni nu dorește să fie înlocuit de un robot, speranța lui Mostaque este că s-ar putea crea locuri de muncă mai bune, deoarece „creșterile productivității se vor echilibra”, iar oamenii se pot concentra asupra lucrurilor care ne fac oameni să lase mașinile să se ocupe de restul. El este de acord cu fostul consilier științific șef al Marii Britanii, Sir Patrick Vallance, că progresul AI și impactul acesteia s-ar putea dovedi chiar mai mare decât revoluția industrială.
Spre deosebire de unii dintre concurenții săi, el este hotărât că tehnologia sa va rămâne open source. În opinia sa, asta ar trebui să ofere publicului un nivel de încredere în ceea ce se întâmplă.
Antreprenorul este convins că amploarea a ceea ce urmează este enormă. El consideră că peste 10 ani, ChatGPT și DeepMind vor fi chiar mai mari decât Google și Facebook. Predicțiile despre tehnologie sunt la fel de complicate ca și predicțiile despre politică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu