Un cuplu gay sesizează CEDO după ce Polonia a refuzat să recunoască căsătoria realizată în Germania

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Un cuplu de același sex din Polonia și-a pierdut eforturile de lungă durată de a-și face recunoscută, de către sistemul juridic polonez, căsătoria realizată în străinătate. 

 

Ele s-au angajat acum să ducă cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Agata Kowalska, jurnalistă, și Emilia Barabasz, avocată, s-au căsătorit în Germania în 2018. Întoarse în Polonia, au căutat să-și înregistreze certificatul de căsătorie în registrul civil polonez.

Cu toate acestea, oficiul de stat a refuzat, deoarece căsătoria între persoane de același sex nu este recunoscută în Polonia. Cuplul a contestat decizia, dar cazul lor a fost respins mai întâi de guvernatorul provinciei Mazovia și apoi de tribunalul administrativ provincial din Varșovia.

Săptămâna aceasta, ei și-au văzut închisă ultima cale internă de apel, după ce Curtea Administrativă Supremă din Polonia (NSA) a decis să mențină deciziile anterioare de a refuza înregistrarea căsătoriei lor, scrie Europe Cities.

În justificarea deciziei, NSA a subliniat conținutul „lipsit de ambiguitate” al articolului 18 din constituția poloneză, relatează OKO.press. Acest articol afirmă că: „Căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeie…[este] sub protecția și îngrijirea Republicii Polonia.

În același timp, însă, instanța a reținut că articolul 18 nu a împiedicat Parlamentul să introducă pe viitor instituția parteneriatelor civile între persoane de același sex. O decizie similară a fost emisă recent de NSA când a respins o cererea unui alt cuplu de același sex.

„Nu suntem surprinși de verdict”, a spus Kowalska pentru OKO.press. „Instanțele se tem de consecințele politice. Argumentele noastre au fost complet ignorate. La noi nu se aplică deloc posibilitatea de a înființa uniuni civile. Instanța nu a abordat problema registrelor eronate în care figurăm.

Kowalska notează că lipsa recunoașterii căsătoriei lor a lăsat-o pe ea și pe Barabasz într-un „vid legal”. Când au de-a face cu birourile de stat, bănci sau alte instituții, nu se poate lua nicio decizie de cuplu, ceea ce discriminează mai multe familii de același sex din Estul Europei, printre care și România.

„Este umilitor”, adaugă Barabasz. „Suntem în 2022. Suntem în UE. O țară vecină, Germania, ne-a eliberat un document potrivit căruia suntem obligate să notificam biroului de stare civilă polonez. Am reusit, dar statul nostru, în loc să pună doar o notă în evidențele noastre, preferă să privească în altă parte și să ne lase în vid.

Avocata lor, Anna Mazurczak, a declarat pentru publicația Noizz că cuplul nici măcar nu a pretins că Polonia ar trebui să „recunoască toate efectele căsătoriei lor”, ci pur și simplu că ar trebui să înregistreze oficial faptul că s-au căsătorit.

Cuplul va duce cazul la Strasbourg, deoarece consideră că dreptul lor la respectarea vieții private și de familie – care este protejat de articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – a fost încălcat.

Timp de trei ani, Polonia a fost clasată drept cea mai ostilă țară din UE față persoanele din comunitatea LGBTQIA+, de către ILGA-Europe, un ONG cu sediul la Bruxelles. Pe lângă faptul că nu se pot căsători, cuplurile de același sex nu pot forma parteneriate recunoscute legal și nu pot adopta copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel