Un cutremur s-a produs vineri dimineaţa în judeţul Buzău. Ce magnitudine a avut

Un cutremur s-a produs vineri dimineaţa în judeţul Buzău. Ce magnitudine a avut / Foto: Inquam, de Octav Ganea
Un cutremur s-a produs vineri dimineaţa în judeţul Buzău. Ce magnitudine a avut / Foto: Inquam, de Octav Ganea

Un cutremur s-a produs vineri dimineaţa, 28 aprilie, în judeţul Buzău.

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 pe Richter s-a produs vineri dimineaţa, la ora 6:13, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), transmite Agerpres. 

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 142 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 55 km nord-vest de Buzău, 59 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km est de Braşov, 68 km vest de Focşani, 68 km nord-est de Ploieşti şi 96 km nord-est de Târgovişte.

De la începutul lunii aprilie, în zonele seismice Vrancea şi Oltenia au avut loc 26 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,6 pe Richter.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. 

VEZI ȘI: Cutremur cu magnitudinea de 7,1, marți dimineața. Unde s-a produs

Seismicitatea din România

Scara Richter a fost imaginată în 1935 de Charles Richter și Beno Gutenberg, de la California Institute of Technology, pentru a măsura puterea unui cutremur. Este o scară logaritmică, pentru că magnitudinea, după Richter, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum (de tip P și S), la 100 km de epicentru și este gradată de la 1 la 9. De obicei intensitatea cutremurelor nu se exprimă în numere întregi, ci în numere fracționare, scrie Wikipedia.

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș - Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.  Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Statistic, cutremure cu magnitudinea 6 și peste apar în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel