O echipă de cercetători a detectat emisii de raze X, cu frecvențe crescânde, care par să provină de la o pitică albă – un nucleu stelar extrem de compact – ce se află periculos de aproape de o gaură neagră supermasivă din nucleul unei galaxii relativ apropiate de Calea Lactee.
Observațiile, realizate cu telescopul orbital de raze X XMM-Newton al Agenției Spațiale Europene, sugerează că această pitică albă se apropie de „orizontul evenimentelor” – punctul fără întoarcere al găurii negre – în timp ce își menține o orbită stabilă, potrivit cercetătorilor.
„Este probabil cel mai apropiat obiect pe care l-am observat vreodată orbitând în jurul unei găuri negre supermasive. Se află extrem de aproape de orizontul evenimentelor”, a declarat Megan Masterson, doctorandă în fizică la Massachusetts Institute of Technology și autoarea principală a studiului, în cadrul unei conferințe a Societății Americane de Astronomie, desfășurată în Maryland. Studiul va fi publicat în prestigioasa revistă Nature.
Gaura neagră, localizată în galaxia 1ES 1927+654, se află la aproximativ 270 de milioane de ani-lumină de Pământ. Aceasta are o masă de aproximativ un milion de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, fiind totuși de patru ori mai mică decât gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee, cunoscută sub numele de Sagittarius A*.
Pitica albă, cu o masă estimată la 10% din masa Soarelui, se deplasează cu o viteză de aproape jumătate din viteza luminii. Pe măsură ce orbitează gaura neagră, în această zonă extrem de energetică, produce flashuri de raze X. Într-o perioadă de aproximativ doi ani, intervalele dintre flashuri au scăzut de la 18 minute la 7 minute, pe măsură ce orbita piticii albe s-a restrâns, pentru ca ulterior să se stabilizeze.
Se estimează că pitica albă orbitează gaura neagră la o distanță de aproximativ 8 milioane de kilometri, adică doar 5% din distanța dintre Pământ și Soare.
Potrivit cercetătorilor, stabilizarea orbitei ar putea fi explicată prin faptul că straturile exterioare ale piticii albe sunt atrase de gaura neagră, generând o reacție care împiedică obiectul să traverseze orizontul evenimentelor. Aceasta ar putea chiar să supraviețuiască acestei întâlniri extrem de apropiate.
O confirmare definitivă că acest obiect este într-adevăr o pitică albă ar putea veni de la viitoare observatoare de ultimă generație, precum LISA (Laser Interferometer Space Antenna) al NASA, care va detecta undele gravitaționale – distorsiuni în spațiu-timp.
„Ceea ce este fascinant pentru mine la acest rezultat este că sugerează că obiectele pot orbita extrem de aproape de găuri negre supermasive. Sunt optimistă în privința detectării acestor obiecte atât în razele X, cât și în undele gravitaționale, odată cu lansarea LISA în 2035”, a declarat Erin Kara, astrofizician la MIT și coautoare a studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu