Un delegat al Chinei a ajuns la Kiev. Au fost discutate cele 10 puncte ale formulei de pace propuse de Volodimir Zelenski

Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels

Reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, s-a întâlnit la Kiev cu şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene Andri Ermak şi cu ministrul de externe Dmitro Kuleba. Cei trei au vorbit despre cele 10 puncte ale formulei de pace propuse de Volodimir Zelenski. 

Ermak a explicat că, deoarece agresiunea are loc pe teritoriul Ucrainei, planul de pace propus de partea ucraineană conţine răspunsuri cuprinzătoare la toate provocările create de acest război.

"Suntem interesaţi ca şi China să fie implicată în implementarea acestei formule de pace" - a subliniat Andri Ermak. De asemenea, acesta şi-a exprimat recunoştinţa pentru faptul că Republica Populară Chină sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a subliniat că statul ucrainean, de asemenea, respectă inviolabilitatea graniţelor altor ţări, aşa cum este prevăzut în Carta ONU.

Ermak a mai amintit că Ucraina, apărându-se de un agresor care a început o invazie neprovocată, acţionează exclusiv în cadrul dreptului internaţional şi al Cartei ONU. Oficialul a subliniat că ucrainenii vor o pace durabilă şi justă, restabilirea integrităţii teritoriale a ţării - aşa cum prevede şi Formula de pace propusă de preşedintele Zelenski.

Şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, şi şeful adjunct al cancelariei prezidenţiale, Roman Maşoveţ, i-au informat pe membrii delegaţiei chineze despre situaţia de pe front, pierderile suferite de ruşi şi recentele atacuri masive cu rachete ruseşti asupra infrastructurii civile ucrainene şi victimele civile pe care acestea le-au provocat.

China, îndemnată să se alăture eforturilor internaţionale de readucere a copiilor ucraineni acasă

Comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a vorbit despre prizonierii ucraineni - civili şi soldaţi - care sunt reţinuţi de Rusia. Acesta a informat partea chineză şi despre încălcarea drepturilor civile, militare, precum şi despre crimele de război comise de Federaţia Rusă. Comisarul prezidenţial ucrainean pentru drepturile copilului, Daria Herasimciuk, a abordat deportarea copiilor ucraineni şi adopţia lor forţată pe teritoriul Federaţiei Ruse. În acest sens, aceasta a îndemnat China să se alăture eforturilor internaţionale de a-i întoarce acasă pe copii ucraineni la familiile lor, subliniind că cei mici sunt viitorul naţiunii.

Vicepremierul ucrainean pentru reconstrucţie, Oleksandr Kubrakov, de asemenea, a informat delegaţia guvernamentală chineză despre eforturile Ucrainei şi ale partenerilor - Turcia şi ONU - de a continua iniţiativa care facilitează exportul maritim de cereale, pe care Rusia a încercat să o blocheze. Kubrakov a subliniat importanţa asigurării deplasării nestingherite a navelor de-a lungul aşa-numitului coridor al cerealelor, deoarece aceste demersuri menţin stabilitatea pe piaţa mondială a produselor alimentare şi reduc riscul crizelor alimentare în cele mai vulnerabile ţări din Asia şi Africa.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, şi ambasadorul ucrainean în China, Pavlo Riabikin, le-au transmis reprezentanţilor chinezi care sunt pericolele asociate capturării de către ruşi a Centralei Nucleare Zaporijjia, subliniind că prezenţa pe teritoriul instalaţiei a echipamentelor militare şi a soldaţilor ruşi, care i-au luat ostatici pe muncitorii ucraineni angajaţi acolo, creşte riscurile nucleare pentru întreg continentul.

Astfel, au subliniat cei doi oficiali ucraineni, Centrala Nucleară Zaporijjia trebuie să fie demilitarizată, aşa cum sugerează şi Formula de pace propusă de preşedinte. Amintim că, pe 26 aprilie, preşedintele chinez, Xi Jinping, a avut o conversaţie la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. După conversaţia respectivă, China a anunţat că va trimite un reprezentant special într-o vizită în Ucraina şi în alte ţări europene, pentru o comunicare aprofundată cu toate părţile cu privire la soluţionarea politică a "crizei ucrainene", scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel