Se împlinesc 15 ani de când Dan Micu s-a stins din viață.
15 ani fără marele regizor care s-a bucurat de un succes nebun în lumea teatrului. Criticul de teatru Doina Pop a scris o carte despre Dan Micu – "Un destin spulberat" – în care vorbește despre viața renumitului regizor.
Student al lui David Esrig şi Radu Penciulescu, Dan Micu se face remarcat cu două spectacole de institut: Ritmuri, realizat la Teatrul Podul şi premiat la Wrocław (Polonia), şi Lăpuşneanul după Costache Negruzzi. La Teatrul din Târgu Mureş (în perioada de glorie a directoratului lui Harag György), pe urmă, la Nottara (marcând epoca de strălucire a scenei conduse de Horia Lovinescu), la Teatrul Bulandra, la Naţionalul din Bucureşti, dar şi pe scene din Ungaria, se afirmă ca regizor-filosof, având arta de forma actori şi de a coagula trupe în jurul unor idei.
După '89, a fost director al Teatrului Mic pentru aproape un deceniu. Spre finalul carierei, s-a retras la Teatrul „Anton Pann" din Râmnicu-Vâlcea, aproape de Sibiul natal. S-a stins din viaţă în 1999, la vârsta de cincizeci de ani.
"Nevoia mea e să intru în legătură extremă cu lumea și să comunic periculos și mai uman cu oamenii. Iar prețul e adevărul și cortegiul lui. Fac teatru cât adevăr sunt în stare să discern și să explic... Artistul doar servește lumii, harnic, damnat, stârnind imensa furie sau râsul, e legat prin jurământ să spună adevărul, că iadul e aici, pe glob. Regizorul e la răscruce, ori nu-i deloc! Nici teatrul... Să nu-i lăsăm răscrucile pustii!" – Dan Micu (fragment din cartea Doinei Papp, Un destin spulberat – Dan Micu).
Printre montările regizorului Dan Micu se numără: „Piticul din grădina de vară" de D.R. Popescu, „Ulciorul sfărâmat" de Heinrich von Kleist, „Răceala" de Marin Sorescu, „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă" de Horia Lovinescu, „Karamazovii" după Dostoievski şi „O noapte furtunoasă" de Caragiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu