Un diplomat din Moldova laudă eforturile Turciei de a relua exporturile de cereale din Ucraina

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Turcia este lăudată la  nivel internațional pentru eforturile sale diplomatice în privința încercărilor de a negocia o pace între Moscova și Kiev.

Ministrul de Externe moldovean a lăudat eforturile Turciei pentru implicarea în pacea dintre Moscova și Kiev, inclusiv acordul din 2022 referitor la exportul de cereale din Marea Neagră pentru a relua expedierile de cereale din Ucraina.

„Turcia a creat un coridor excelent pentru exportul în condiții de siguranță al cerealelor ucrainene către întreaga lume," a declarat Mihai Popsoi în cadrul conferinței „Securitatea Alimentară: O provocare în creștere” la Forumul Diplomatic din Antalya, în sudul Turciei.

Turcia, lăudată la nivel internațional pentru rolul său de mediator între Ucraina și Rusia, a apelat în repetate rânduri la Kiev și Moscova să pună capăt conflictului, început în februarie 2022, prin negocieri, notează Yenisafak.

Turcia a găzduit prima întâlnire între miniștrii de externe rus și ucrainean la Antalya în martie 2022.

Eforturile au dat roade cu rezultate semnificative, precum acordul istoric referitor la cereale și schimbul de prizonieri de război între Rusia și Ucraina.

Moscova nu a prelungit acordul după iulie 2023, invocând restricțiile privind exporturile de cereale rusești. Cu toate acestea, Ankara a oferit să reanimeze negocierile pentru pace și modalitățile de asigurare a navigației în condiții de siguranță în Marea Neagră.

Într-o postare pe X, Popsoi a afirmat: "Am discutat despre securitatea alimentară globală la Forumul Diplomatic de la Antalya, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Am subliniat importanța eforturilor colective pentru asigurarea securității alimentare. Am confirmat solidaritatea cu Ucraina și angajamentul pentru sprijin continuu."

Ministrul de Externe al Malawi, Nancy Tembo, a subliniat, la rândul ei, importanța securității alimentare pentru dezvoltarea țării sale. "Suntem departe de UE, dar războiul ne-a afectat într-adevăr, în special în ceea ce privește producția agricolă, deoarece mulți fermieri nu pot avea acces la îngrășăminte din cauza creșterii costurilor," a spus Tembo.

„Securitatea alimentară este o condiție crucială pentru capacitatea oamenilor de a duce o viață sănătoasă," a declarat președintele Comisiei CEDEAO, Omar Alieu Touray, un alt participant la discuție.

Deputy Executive Director al Programului Alimentar Mondial, Carl Skau, a spus că prioritizarea eforturilor pentru creșterea fondurilor și finanțării este esențială, deoarece există deja o criză severă în domeniul alimentar. "Ne confruntăm cu un nivel fără precedent de nevoie, care a crescut dramatic în decurs de trei ani. Prin urmare, există o breșă fără precedent care trebuie acoperită," a afirmat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel