Ce promisiune și-au făcut Japonia și China, în 1991. Documentul a fost desecretizat

Fotografie de la Caleb Oquendo: Pexels
Fotografie de la Caleb Oquendo: Pexels

Un document din 1991 a fost desecretizat. Ce și-au promis Japonia și China.

Japonia și China s-au angajat să nu reprezinte o amenințare militară reciprocă, în 1991, la doi ani după protestele din Piața Tiananmen. Este ceea ce reiese dintr-un document diplomatic japonez desecretizat abia în această săptămână. 

Din documentul publicat de agenția de presă ”Kyodo”, reiese că, în 1991, premierul japonez de atunci, Toshiki Kaifu, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Li Peng, la Beijing și l-a asigurat că Japonia nu va reveni la militarizare, având în vedere că țara se afla încă în profunde remușcări pentru trecutul său imperialist. Premierul japonez a spus că Japonia nu va reveni la a fi o putere militară, deoarece cetățenii japonezi au renunțat pentru totdeauna la război și că un conflict nu va aduce beneficii Asia-Pacific, potrivit Agenzia Nova.

După cum își amintește presa japoneză, vizita lui Kaifu la Beijing din 1991 a contribuit la o relaxare a relațiilor dintre cele două țări asiatice.

China, ”o provocare strategică fără precedent”

În acest an, au crescut tensiunile dintre China și Japonia, cea din urmă decizând să se înarmeaze în fața acțiunilor militare tot mai agresive ale Chinei. Pe acest fond de instabilitate, la începutul lunii decembrie, Guvernul nipon a adoptat  o nouă strategie în domeniul apărării care include pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial posibilitatea de a lovi ținte inamice în situații de ameninţare la adresa securităţii naţionale, precum şi o creştere record a cheltuielilor militare, relatează Agerpres.

Noua foaie de drum niponă în materie de apărare este menită să se adapteze ascensiunii militare a Chinei, definită drept "o provocare strategică fără precedent", constantelor lansări de rachete efectuate de Coreea de Nord şi invaziei Ucrainei de către Rusia, ţară cu care Japonia are dispute teritoriale.

Noua strategie de apărare are ca obiectiv creşterea cheltuielilor militare în Japonia între 2023 şi 2027 cu până la 2% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce ar aduce Japonia la nivelul ţărilor membre NATO. În trecut, cheltuielile militare ale Japoniei reprezentau sub 1% din PIB, notează EFE.

În ultimii ani și cheltuielile militare ale Chinei au crescut rapid, ajungând până la 207,6 miliarde de dolari în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel