Un economist chinez de top a dispărut după ce l-a criticat pe Xi Jinping într-un chat privat

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Zhu Hengpeng, care a lucrat pentru un think tank guvernamental influent, nu a mai fost văzut în public de când a făcut remarci disprețuitoare pe WeChat despre economia Chinei și liderul chinez Xi Jinping.

Un economist chinez de frunte din cadrul unui think tank guvernamental a dispărut, conform unor rapoarte, după ce a fost sancționat pentru criticarea lui Xi Jinping într-un grup privat de chat. 

Zhu Hengpeng, în vârstă de 55 de ani, ar fi făcut comentarii defăimătoare despre economia Chinei, și posibil despre liderul chinez în mod specific, într-un grup privat de WeChat. Ulterior, Zhu a fost reținut în aprilie și pus sub investigație, potrivit Wall Street Journal, care a citat surse anonime.

Zhu a lucrat la Academia Chineză de Științe Sociale (Cass) timp de peste 20 de ani, ocupând recent funcțiile de director adjunct al Institutului de Economie și director al Centrului de Cercetare pentru Politici Publice. Se pare că nu a mai fost văzut în public de la evenimentul din aprilie, organizat de publicația media chineză Caixin, la care a participat. Eforturile Wall Street Journal de a-l contacta la domiciliu au fost nereușite. Cass nu a răspuns la solicitările de comentarii din partea The Guardian.

Zhu a fost inițial destituit. Numele său nu mai apare pe site-ul Cass. Site-urile legate de activitatea sa la Universitatea Tsinghua au fost, de asemenea, eliminate

La începutul acestei luni, mass-media din Hong Kong a raportat o restructurare a conducerii superioare a institutului, în cadrul căreia directorul și secretarul au fost, de asemenea, înlăturați din funcțiile lor în același timp în care Zhu a fost destituit. Ceilalți doi oficiali au fost redistribuiți, conform Sing Tao Daily, însă Zhu nu a fost, iar numele său nu mai apare pe site-ul Cass. Site-urile legate de activitatea sa la Universitatea Tsinghua au fost, de asemenea, eliminate, deși The Guardian nu a putut confirma momentul exact când s-a întâmplat acest lucru.

Cass este unul dintre cele mai importante think tank-uri din China, care raportează direct către cabinetul Partidului Comunist Chinez (PCC), Consiliul de Stat, și a fost mult timp un consilier influent în materie de politici, oferind uneori analize relativ directe. Cu toate acestea, sub conducerea tot mai autoritară a lui Xi Jinping, critica la adresa PCC și a liderului său a devenit din ce în ce mai dezaprobată și tratată punitiv.

Academicieni din China au declarat anterior pentru The Guardian că în profesia lor există o teamă tot mai mare de a raporta sau discuta evaluări negative despre situația economică, socială sau politică a Chinei, de teama represaliilor. Discuțiile despre Xi ca persoană, în special în spațiile online care sunt cenzurate și monitorizate, sunt în mare parte evitate sau realizate prin declarații vagi sau codificate.

Detaliile exacte despre ceea ce a scris Zhu în grupul privat de pe WeChat nu sunt cunoscute

Anunțurile de pe site-ul Cass arată că personalul a participat în ultimele luni la mai multe sesiuni de educație politică, cu un accent puternic pe loialitatea față de partid și aderarea la Gândirea lui Xi Jinping – numele dat ideologiei politice consacrate a liderului PCC.

„Întâlnirea a subliniat că trebuie să avem mereu în minte că Academia Chineză de Științe Sociale este o instituție politică, a cărei activitate este centrată pe cercetarea științifică, să punem în prim-plan aplicarea strictă a disciplinei politice a partidului, să muncim din greu pentru a impune disciplina strictă și să respectăm regulile”, a spus un raport despre o întâlnire din iulie, condusă de președintele Cass, Gao Xiang. Gao, un loialist al lui Xi, a fost numit în această funcție în 2022 și a supravegheat o campanie pentru a îmbunătăți loialitatea față de partid în cadrul instituției.

Detaliile exacte despre ceea ce a scris Zhu în grupul privat de pe WeChat nu sunt cunoscute, deși Sing Tao Daily l-a descris ca „discutând necorespunzător politicile centrale”. Wall Street Journal a raportat, de asemenea, că ar fi făcut o referire la „mortalitatea lui Xi”.

Economia Chinei se confruntă cu dificultăți, și iar există îngrijorări că a doua cea mai mare economie a lumii nu va atinge propriul obiectiv de creștere anuală de 5%, o ambiție relativ modestă prin prisma standardelor istorice. Marți, banca centrală a țării a anunțat cele mai mari eforturi de stimulare din ultimii ani, în încercarea de a impulsiona creșterea, însă experții și-au exprimat îngrijorarea că măsurile, inclusiv reducerea ratelor dobânzilor, nu vor fi suficiente.

O criză tot mai mare în piața imobiliară din China s-a declanșat după ce autoritățile au luat măsuri împotriva împrumuturilor excesive ale dezvoltatorilor, ceea ce a dus la incapacitatea multora de a-și plăti datoriile. Dezvoltatorii și proprietarii de imobile continuă să se confrunte cu rate ipotecare mari, ceea ce le afectează capacitatea de a investi și de a crește.

Reglementatorii au evitat să facă reduceri pe scară largă ale costurilor de împrumut, temându-se că stimulentele ar putea reaprinde o creștere a vânzărilor și a valorilor imobiliare, creând astfel o nouă bulă imobiliară, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel