Un edil îl avertizează pe Ciolacu, după ce a fost anunțat de creșterea prețurilor cu 20%: Ordonanța va avea efecte devastatoare

Kereskenyi Gabor, edilul Satu Mare, avertisment dur pentru Guvernul Ciolacu. FOTO: faceBook @Kereskenyi Gabor
Kereskenyi Gabor, edilul Satu Mare, avertisment dur pentru Guvernul Ciolacu. FOTO: faceBook @Kereskenyi Gabor

Un primar atrage atenția cu privire la măsurile fiscal-bugetare pe care Guvernul Ciolacu vrea să le adopte pentru acoperirea găurii bugetare.

Edilul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, afirmă că ordonanța de urgență privind măsurile fiscal-bugetar, în forma în care a fost făcută publică, va produce o ”catastrofă imensă”, subliniind că preţurile de manoperă la lucrări publice vor creşte cu 20%, lucrare care poate să ducă la blocarea unor investiţii.

Potrivit unei declarații de presă pe care edilul Kereskenyi Gabor a făcut-o luni, în cazul în care această ordonanță de urgență va trece va avea ”efecte devastatoare” atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, mai mult, ”va ucide viaţa culturală şi sportivă din oraşele mici şi mijlocii”.

”Constructorii mi-au spus deja că manopera va creşte cu cel puţin 20%, care se va resimţi în costurile lucrărilor publice. Cele mai mari temeri ale firmelor din domeniul construcţiilor sunt fie că startul unor proiecte va fi întârziat din cauza lipsei de personal şi de scumpirea materialelor, fie unele nu vor mai putea fi finalizate în termenul stabilit iniţial.

Nu au fost consultate organizaţiile reprezentative ale administraţiei publice locale, este o intervenţie brutală în ceea ce priveşte autonomia locală şi nu în ultimul rând faptul că prin această ordonanţă se poate înţelege că Guvernul aşteaptă să renunţăm la consolidarea comunităţii, adică investiţia în oameni.

Eu pot să înţeleg că sunt probleme în ceea ce priveşte execuţia bugetară. Înţeleg că în asemenea situaţii Guvernul trebuie să aducă bani în plus la bugetul de stat.

Dar într-o asemenea situaţie, dacă privim mediul privat, normal ar fi ca pe o perioadă limitată să se introducă o taxă de solidaritate pentru marile companii, aşa cum a propus UDMR în urmă cu aproape un an, nu să începem să luăm bani de la cei mici", a arătat Kereskenyi, notează Agerpres.

Kereskenyi Gabor cere spriijinul AMR

Totodată, edilul municipiului Satu Mare a declarat că la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România, entitate care este constituită în vederea promovării și protejării intereselor comune ale autorităților administrației publice locale, pentru soluționarea și gestionarea nevoilor publice în numele și pentru interesul colectivităților locale, ar trebui avută o întâlnire cât mai urgentă cu reprezentanţii Guvernului, înaintea adoptării ordonanţei, pentru a lămuri toate aspectele care ţin de administraţia locală.

Kereskenyi Gabor a subliniat că există riscul ca unele evenimente culturale, precum Zilele Oraşului, Festivalul de Teatru, Street Music, Festivalul Jazz & Wine şi Zilele Muzicale Sătmărene să dispară de anul viitor pentru că nu se vor putea bugeta.

De asemenea, există riscul ca proiectul bazinului de înot să fie amânat cu cel puţin un an.

Citește și: Politica de coeziune este acel lipici care ţine UE împreună şi autorităţile române sunt pregătite să pună în aplicare proiecte de miliarde de euro, susține Emil Boc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel