Un elicopter Black Hawk pentru misiuni de salvare va fi alocat județului Cluj

Black Hawk, cel mai răspândit elicopter multi-rol şi multi-misiune din lume / foto: Freepik
Black Hawk, cel mai răspândit elicopter multi-rol şi multi-misiune din lume / foto: Freepik

Județul Cluj va beneficia de un elicopter Black Hawk până la finalul anului 2024.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a anunțat joi, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că județul va beneficia până la sfârșitul acestui an de un elicopter Black Hawk pentru misiuni de salvare variate.

Elicopterul multirol, destinat salvării în caz de inundații, stingerii incendiilor de pădure, căutării și salvării, precum și evacuărilor medicale pentru 2-6 pacienți, va staționa pe Aeroportul Avram Iancu. Acesta este produs în Polonia de către compania americană Sikorski.

Raed Arafat a subliniat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, Strategia Națională de Reducere a Riscurilor de Dezastre 2024-2035, precum și Strategia de consolidare și dezvoltare a rolului DSU în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență 2024-2030, aprobată și de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

"Motivul acestor acte normative este să facem pași în plus pentru consolidarea unei Românii reziliente și pregătite să facă față dezastrelor, astfel încât revenirea la normalitate să se facă în cel mai scurt timp. România se numără printre țările care au o astfel de strategie și a făcut pași importanți în acest sens, fără a aștepta votarea strategiei. Avem acces timpuriu la avertizări de dezastre, prin RO-ALERT și alte sisteme de avertizare implementate din 2017 și 2018. Scopul este să reducem numărul persoanelor afectate. Implementarea strategiei include patru obiective generale, 21 de direcții de acțiune și peste 100 de acțiuni preconizate pentru reducerea riscului la dezastre", a declarat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Elicopterele Black Hawk, caracteristici tehnice și utilizări

Elicopterul Black Hawk este recunoscut pentru versatilitatea și robustețea sa, fiind utilizat de armate și agenții civile din întreaga lume pentru o gamă variată de misiuni. Modelul inițial, UH-60 Black Hawk, a fost introdus pentru prima dată în 1979, iar de atunci au fost dezvoltate numeroase variante pentru a îndeplini diverse misiuni.

Elicopterul Black Hawk are o lungime de aproximativ 19,76 metri, un diametru al rotorului de 16,36 metri și o înălțime de 5,13 metri. Poate atinge o viteză maximă de 357 km/h și are o rază de acțiune de până la 590 km, extensibilă cu rezervoare suplimentare. Este echipat cu două motoare turboshaft General Electric T700-GE-701D, care asigură putere și fiabilitate în diverse condiții de zbor. Greutatea maximă la decolare este de aproximativ 10.660 kg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel