Un elicopter s-a prăbuşit în Marea Egee, în timp ce participa la operaţiunea de stingere a unui incendiu de pe o insulă.
UPDATE: Doi dintre cei patru membri ai echipajului unui elicopter care s-a prăbuşit miercuri seara în mare, în timp ce participa la operaţiunea de stingere a unui incendiu de pădure în insula Samos, au murit, a anunţat joi paza de coastă a Greciei, informează AFP.
Cei doi bărbaţi, un cetăţean grec şi un cetăţean al Republicii Moldova, fuseseră scoşi din apă inconştienţi, înainte de a fi spitalizaţi. Însă eforturile de reanimare au eşuat şi ei "au murit în final din cauza rănilor lor", a declarat un responsabil al biroului de presă al pazei de coastă greceşti, scrie Agerpres.
Pilotul român al elicopterului cu bombardier de apă şi un alt membru al echipajului, un grec, au fost salvaţi, au subliniat într-un comunicat paza de coastă şi pompierii.
Potrivit televiziunii publice Ert, accidentul a survenit într-un moment în care elicopterul era pe cale să se realimenteze cu apă din mare pentru a stinge un incendiu de pădure nu departe de satul Paleochori, în sud-vestul insulei Samos, în Marea Egee, incendiu care s-a declanşat miercuri în jurul orelor 14:00 (11:00 GMT).
Reizbucnirea focului, joi, aţâţat de rafale de vânt ce ajung până la 7 pe scara Beaufort (maximul este de 13 grade), îngrijorează pompierii.
Circa o sută de pompieri, 15 vehicule şi două avioane, susţinute de armată şi de voluntari, luptau joi cu flăcările, în timp ce o anchetă a fost declanşată pentru a stabili cauzele acestui incendiu.
Aproape în fiecare vară, Grecia este scena unor incendii de pădure, de multe ori violente.
Joi, 49 de incendii făceau ravagii în Grecia, în special în insula Lesbos şi în regiunea Evros (nord).
Pentru a întări mijloacele sale după incendiile devastatoare din vara lui 2021 care s-au soldat cu trei morţi şi au distrus 130.000 de hectare, guvernul grec a cerut partenerilor săi europeni, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă (MEPC), să trimită preventiv vara aceasta pompieri din mai multe state.
Astfel, începând cu 1 iulie, 250 de pompieri români, francezi, bulgari, finlandezi şi norvegieni, au început succesiv să fie desfăşuraţi pe teritoriul grec.
Zeci de incendii de pădure mici şi medii s-au declanşat în ultimele săptămâni în Grecia, din cauza rafalelor de vânt puternice şi a temperaturilor de peste 30 de grade Celsius, însă fără a face victime.
UPDATE: Pilotul român a fost găsit în viață. Ar fi vorba despre un pilot român stabilit în Grecia, conform Antena 3. Ultimele informații spun că au mai fost recuperați doi membri ai echipajului. Operațiunile continuă pentru a-l găsi și pe al patrulea.
UPDATE: Conform Departamentului de Pompieri, este vorba despre un elicopter privat, angajat să participe la stingerea incendiului, scrie keeptalkinggreece.com.
ERT spune că membrii echipajului sunt străini, unul din România şi doi din Moldova, însoţiţi de un translator grec. Aeronava era din Ucraina.
- ştire iniţială -
Trei persoane sunt date dispărute, iar o alta a fost salvată după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în Marea Egee, miercuri după-amiază, în timp ce participa la o operaţiune de stingere a unui incendiu forestier pe insula Samos, informează AFP citând paza de coastă elenă.
"Există un supravieţuitor, iar o operaţiune de salvare este în desfăşurare pentru a-i găsi pe ceilalţi trei membri ai echipajului", a declarat pentru AFP un reprezentant al pazei de coastă.
"O operaţiune de salvare este în desfăşurare după prăbuşirea unui elicopter care participa la lupta contra unui incendiu forestier în Samos", a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul departamentului de pompieri.
Trei bărci de patrulare ale pazei de coastă şi alte două ambarcaţiuni sunt angajate în operaţiunea de salvare, potrivit pazei de coastă de pe această insulă situată în nord-estul Mării Egee.
Conform agenţiei EFE, din echipaj făceau parte un român, doi moldoveni şi un traducător grec.
Incendiul forestier a izbucnit la Samos în jurul orei 14:00 (11:00 GMT), iar trei elicoptere şi cinci avioane asistate de aproximativ cincizeci de pompieri au început operaţiunile de stingere a flăcărilor.
Vânturi puternice de peste 7 pe scara Beaufort (cu treisprezece niveluri) suflă în regiune în timp ce temperatura a ajuns miercuri la aproape 30 de grade Celsius în Grecia, scrie Agerpres.
Pagubele mari au fost cauzate pe insulele grecești Skopelos și Skyros. Drumurile au fost inundate cu apă și noroi, iar oamenii au rămas captivi în diferite zone, alertând autoritățile locale, care s-au luptat pentru siguranța turiștilor și localnicilor.
Fenomenele meteorologice severe au fost observate încă de la amiaza zilei de sâmbătă în Skyros. Nu puține străzi și alei au fost inundate pe insulă, scrie eviathema.gr, citată de forecastweather.gr.
Municipalitatea din Skyros a anunțat: ”Stimați cetățeni, fenomenele meteorologice severe care ne afectează deja insula de aseară (sâmbătă) vor continua și în următoarele ore în urma informațiilor de la Serviciul Meteorologic.”
”Toți rezidenții și vizitatorii Insulei sunt rugați să fie deosebit de atenți și să evite deplasările inutile, precum și înotul pe plaje în timpul fenomenelor. Protecția Civilă a Municipiului Skyros este în alertă” au mai anunțat oficialii.
Mecanismul de Protecție Civilă din Regiunea Greciei Centrale a încercat, încă de la primele ore de la producerea fenomenelor, susținând activitatea Autorității Municipale, Forțelor de Securitate și Forțelor Armate să ofere ajutor zecilor de turiști, în efortul de recuperare al accesului la multe tronsoane ale reţelei de drumuri.
Doi turişti din Grecia au fost daţi dispăruţi după ce s-au aventurat să înoate în largul insulei Halkidiki, în ciuda vântului puternic şi a valurilor înalte, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al pazei de coastă, informează Agerpres, citând DPA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News