Un europarlamentar, spionat de serviciile de informaţii. Parlamentul European a reacţionat

Fotografie de la eberhard grossgasteiger, Pexels
Fotografie de la eberhard grossgasteiger, Pexels

Parlamentul European a reacţionat după ce un europarlamentar a fost spionat de serviciile de informaţii. 

Parlamentul European va coopera cu autorităţile Greciei pentru a investiga spionarea "intolerabilă şi impardonabilă" de către serviciile statului a unui europarlamentar grec, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedintei Parlamentului European cu privire la cel mai recent scandal de spionaj din blocul paneuropean, informează miercuri Reuters.

Preşedintele Greciei a cerut o investigaţie asupra interceptării de către serviciile de informaţii ale Greciei a lui Nikos Androulakis, liderul partidului socialist grec PASOK şi membru al Parlamentului European.

"Supravegherea ilegală a comunicaţiilor" membrilor Parlamentului European este "intolerabilă şi impardonabilă", a spus Juri Laas, purtătorul de cuvânt al preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola. "Astfel de încălcări ale principiilor şi valorilor care formează fundamentul sistemului nostru democratic nu pot fi tolerate, indiferent în ce stat membru apar ele", a subliniat Laas.

Parlamentul European, care are 705 de membri şi modelează politicile UE, are deja o comisie ce investighează asupra utilizării spyware-ului Pegasus în cele 27 de ţări membre ale blocului comunitar. Scandaluri privind utilizarea programului Pegasus au izbucnit anul trecut în mai multe ţări ale UE, printre care Franţa şi Polonia.

Roberta Metsola doreşte ca această comisie să examineze şi cazul grecesc, cu scopul de a interzice astfel de practici ilegale în UE, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Parlamentul European a primit deja o solicitare de informaţii din partea autorităţilor greceşti şi îşi va face publice constatările "în următoarele zile", a adăugat Juri Laas, scrie Agerpres.

Un eurodeputat ecologist vrea ca Parlamentul European să nu mai consume gaz în două sedii: „Ne confruntăm cu o gravă penurie de energie în Europa”

Un eurodeputat german i-a solicitat preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, să pună capăt practicii deplasării eurodeputaţilor şi personalului auxiliar între sediile de la Strasbourg şi Bruxelles, relatează luni DPA.

Conform tratatelor europene, Parlamentul European are sediul la Strasbourg, unde se desfăşoară anual 12 sesiuni plenare de câte trei zile. În restul timpului, europarlamentarii lucrează la Bruxelles.

Europarlamentarul Daniel Freund, din grupul Verzilor, i-a solicitat Robertei Metsola să renunţe la actualul sistem ţinând cont de criza energetică din Europa, cauzată de războiul lansat de Rusia contra Ucrainei.

Ne confruntăm cu o gravă penurie de energie în Europa, arată Freund în scrisoare.

Deşi se presupune că unii cetăţeni europeni nu vor putea să îşi încălzească în mod corespunzător locuinţele la iarnă, fără a fi obligatoriu Parlamentul European încălzeşte, asigură energia electrică şi operează două complexuri de clădiri în acelaşi timp, subliniază eurodeputatul ecologist.

Deocamdată preşedinta PE nu a dat un răspuns la scrisoarea eurodeputatului german.

Susţinătorii unui sediu unic al PE la Bruxelles acuză frecvent costurile ridicate (aproximativ 114 milioane de euro pe an) ale deplasărilor unui număr de aproximativ 2.500 de persoane din aparatul administrativ al PE şi utilizarea uriaşului complex de la Strasbourg doar patru zile pe lună, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel