Un analist de securitate din SUA avertizează cu privire la planurile lui Xi Jinping privind Taiwanul.
Un expert în securitate din SUA a avertizat că președintele chinez Xi Jinping are un calendar pentru anexarea Taiwanului și se pregătește să folosească forța.
În timpul unui eveniment online al Institutului Hudson, gazda Rebeccah L. Heinrichs a întrebat de ce China a avut brusc o erupție strategică pe mai multe fronturi și și-a accelerat agresiunea împotriva Taiwanului. John Hemmings, director senior la Forumul Pacific din Hawaii, a precizat că Beijingul nu mai urmărește vechea sa doctrină și, în schimb, Xi afirmă că „lumea trece prin schimbări profunde nevăzute într-un secol” și că Republica Populară Chineză se află într-o perioadă de oportunitate strategică importantă.
Hemmings a spus că Xi are o „cronologie foarte deliberată” pentru a anexa Taiwanul „prin forță sau prin diplomație”. El a subliniat apoi că Xi este „destul de pregătit, destul de dispus și pare să se pregătească și mai mult să o facă prin forță”.
Analistul de securitate a susținut apoi că Occidentul nu a luat în serios posibilitatea unei invazii chineze a Taiwanului până la invazia rusă a Ucrainei. Prin urmare, el a avertizat că, în consecință, Occidentul nu este pregătit pentru consecințele militare ale unui atac al Armatei Populare de Eliberare (PLA) asupra Taiwanului.
Acesta a spus că având în vedere că lucrează în Hawaii, el este în strânsă legătură cu Comandamentul Indo-Pacific al Statelor Unite și cu misiunile subordonate, cum ar fi Forțele Statelor Unite ale Americii din Japonia (USFJ) și simte o „preocupare foarte puternică în rândul miltiarilor” cu privire la poziția SUA, care se pregătește pentru un asalt chinez asupra Taiwanului, conform Taiwan News.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Bogdan Chirieac: Xi Jinping i-a luat jokerul lui Vladimir Putin. Rusia trece la remorca Chinei
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit marţi în Cambodgia cu omologul său chinez, Wei Fenghe, în contextul în care cele două părţi se străduiesc să ţină sub control tensiunile bilaterale, scrie AFP.
Această întâlnire, în marja unei conferinţe a miniştrilor apărării la Siem Reap, este prima între Lloyd Austin şi Wei Fenghe din iunie, înainte de vizita lui Nancy Pelosi, o mare figură a politicii americane, în Taiwan, insula revendicată de Beijing, fapt ce a înfuriat autorităţile chineze.
China a considerat că vizita lui Nancy Pelosi, la începutul lui august, este o provocare majoră. Ea a fost la acel moment cel mai înalt oficial responsabil american care a vizitat insula în ultimele decenii. Nancy Pelosi a anunţat de atunci că va renunţa la postul de lider al democraţilor în viitoarea Cameră a Reprezentanţilor Statelor Unite, unde republicanii au obţinut majoritatea.
Între timp, China şi SUA au încercat să scadă tensiunea prin organizarea de întâlniri între înalţi responsabili. Pe 14 noiembrie, preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping s-au întâlnit timp de trei ore la un summit al G20 la Bali, în Indonezia. Au fost primele discuţii faţă în faţă între liderii celor mai mari două economii ale lumii de când sunt preşedinţi. Această întâlnire a fost urmată de o întrevedere între Xi Jinping şi vicepreşedinta americană Kamala Harris la Summitul Asia-Pacific la Bangkok (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu