Un fermier a pierdut sparanghel de 58.000 de euro fiindcă nu a avut forță de muncă

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Un fermier care a pierdut zeci de mii de euro dă vina pe guvern.

Potrivit BBC, guvernanții din Marea Britanie trăiesc „în lumea lor” când vine vorba de creșterea cantităților agricole, spune un fermier britanic care a pierdut sparanghel în valoare de 58.000 de euro din cauza unei lipse de forță de muncă.

Andy Allen este un fermier din Norfolk, iar lipsa oamenilor dispuși să culeagă sparanghel a dus la irosirea a zece acri cultivați. Fermierii au avut de suferit din cauza lipsei de forță de muncă din Uniunea Europeană, după Brexit. În plus, muncitorii sezonieri din Ucraina nu au putut reveni în Regatul Unit.

După patru ani de așteptare, fermierul a pierdut

Guvernul a promis că va crește numărul de vize de muncă acordate străinilor. Însă, până atunci, Andy nu vrea să mai planteze sparanghel. „Am așteptat patru ani să recoltăm în special de pe acest teren, iar acum este destul de trist că nu vom avea nicio recoltă până la urmă”, a spus el.

„În mod normal, avem nevoie de 90 – 95 de persoane. În cel mai bun caz am avut 75 de lucrători, iar în majoritatea timpului ne-am descurcat cu doar 65. În acest an ne așteptam să recoltăm undeva la 150-250 de tone de sparanghel. Suntem în pierdere cu 30%”, a adăugat Andy Allen.

Întrebat despre anunțul făcut de guvernul britanic în această săptămână, în care miniștrii făceau apel la fermieri să producă mai mult, bărbatul a zis că aceștia trăiesc în lumea lor.

În Ucraina, silozurile sunt pline și urmează recolta

Ferma lui Oleksandr Peretiatko din centrul Ucrainei se pregăteşte să înceapă recoltarea cerealelor peste câteva zile, iar într-un an normal aceste cereale ar fi fost trimise în porturile de la Marea Neagră pentru a fi exportate în întreaga lume.

În acest an, însă, noile cereale recoltate de Peretiatko vor fi depozitate în saci de polimeri care se vor întinde pe cele 5.000 de hectare ale fermei, pentru că nu există alt loc pentru depozitarea lor, potrivit Agerpres.

De la pierderea dramatică a veniturilor din export şi până la câmpurile înţesate cu mine şi maşini agricole distruse, invazia rusească a avut un impact semnificativ asupra sectorului agricol din Ucraina. Acum, porturile de la Marea Neagră sunt închise, în pofida eforturilor internaţionale de a ajunge la un acord, recoltarea este pe cale să înceapă, iar silozurile sunt încă pline cu recolta de anul trecut.

Sunt căutate alternative pentru stocarea cantităților uriașe e cereale



Fermierii ucraineni caută alternative pentru stocarea cerealelor şi îşi fac deja griji cu privire la ce suprafaţă vor putea însămânţa în sezonul 2023. Aceasta înseamnă că este posibilă o diminuare a capacităţii Ucrainei de a aproviziona lumea cu cereale chiar şi după ce porturile vor fi redeschise, în condiţiile în care producţia din acest an este preconizată să fie mult mai mică decât cea de anul trecut. În plus, calitatea cerealelor şi randamentul la hectar vor avea de suferit dacă recoltele vor fi lăsate mult timp pe câmp din lipsă de spaţii de stocare.

"Anul viitor vom visa la problemele cu care ne confruntăm acum. Pentru că, credeţi-mă, probleme de anul viitor vor fi mult mai grave", susţine Dmitry Skornyakov, director general la HarvEast, o companie agricolă cu activităţi în estul şi nordul Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel