Un fizician rus a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru "trădare de stat". Moscova în "mania spionajului" și frica de furt tehnologic

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Tribunalul din Moscova l-a găsit imediat vinovat pe Alexander Shiplyuk, deși acesta a negat acuzațiile, fiind doar unul din oamenii de știință vânați de serivicii în noua "paranoie" de la Moscova. 

Un important fizician rus a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru "trădare de stat". Omul de știință lucra la programul de rachete hipersonice al țării.

Tribunalul din Moscova l-a găsit imediat vinovat pe Alexander Shiplyuk, directorul în vârstă de 57 de ani al unui institut de știință siberian.

Zeci de oameni de știință ruși au fost arestați în ultimii ani, dintre care cel puțin trei, inclusiv Shiplyuk, care lucrau la prestigiosul Institut de Mecanică Teoretică și Aplicată Khristianovich, din Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia și un centru științific emblematic.

Experții au spus că Rusia a intrat într-o "manie a spionajului" și o paranoia crescândă în rândul elitelor politice cu privire la producția sa militară.

Publicația independentă rusă Novaya Gazeta a raportat că Shiplyuk a fost suspectat că a împărtășit informații clasificate la o conferință științifică din China în 2017.

Shiplyuk a negat acuzațiile, spunând că informațiile pe care le-a prezentat erau deja disponibile public în surse deschise.

Serviciul rus al BBC a raportat că Shiplyuk a refuzat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Alte cazuri de victime din mediul academic: Rusia îi caută pe "cei ce luptă pentru Ucraina" sau care împart "informații secrete" cu Occidentul

În mai, Rusia l-a condamnat pe Anatoly Maslov, profesor de aerodinamică în vârstă de 78 de ani, coleg la același institut cu Shiplyuk, la 14 ani de închisoare pentru trădare.

Presa rusă a declarat că acesta a fost acuzat că a transmis date clasificate legate de programul de rachete hipersonice al Rusiei către serviciile secrete germane.

Rusia s-a prezentat ca lider mondial în domeniul rachetelor hipersonice, arme de ultimă generație capabile să transporte sarcini utile de până la 10 ori viteza sunetului pentru a străpunge sistemele de apărare aeriană.

În timp ce a existat o creștere a cazurilor de trădare axate pe cei care se presupune că luptă pentru Ucraina, altele s-au ascuns în instituții de stat aparent loiale, cum ar fi centrele de cercetare științifică care au ajutat la examinarea armelor pe care Rusia le folosește pentru a lovi Ucraina.

Procesele împotriva oamenilor de știință se desfășoară în secret, puține detalii despre acuzații fiind făcute publice.

Definiția vagă a spionajului din Rusia facilitează intentarea de cazuri împotriva oamenilor de știință, inclusiv acuzații legate de participarea lor la proiecte internaționale, chiar și cele inițiate cu mult înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei.

Cazurile evidențiază, de asemenea, influența crescândă a serviciilor de securitate, care par să fi fost încurajate să monitorizeze mai multe urmăriri penale de această natură.

Când discutăm despre pedepse lungi, atunci înseamnă că experții acuzați și-ar putea petrece restul vieții în spatele gratiilor, potrivit mai multor surse din interiorul aparatului de stat rusesc. Au existat deja cazuri în care oamenii de știință au murit în arest preventiv.

În octombrie 2022, Valery Mitko, un om de știință rus în vârstă de 81 de ani arestat sub acuzația de înaltă trădare, a murit în arest la domiciliu după mai multe atacuri de cord. Anul trecut, Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, directorul Laboratorului de Optică Cuantică de la Universitatea de Stat din Novosibirsk, a murit la două zile după arestarea sa, în timp ce era tratat într-un spital pentru cancer în stadiul 4, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel