Un fost judecător CCR o atacă pe Macovei

Prof. univ. dr. Viorel Mihai atrage atenția că procurorii "nu înfăptuiesc Justiția", ci sunt agenți ai puterii executive. El denunță încercările Monicăi Macovei de a induce ideea că Justiția se referă și la procurori.

"Trebuie sa fie clar ca procurorii nu infaptuiesc justitia, caci ei sunt agenti ai puterii executive, cu un statut special". Afirmatia apartine profesorului univ.dr. Viorel Mihai Ciobanu (foto), fost judecator CCR, in prezent avocat, care de mai bine de zece ani semnaleaza tentativele unor politicieni, analisti politici si chiar jurnalisti de a obstructiona Justitia si de a continua sa induca, "din motive obscure", o imagine neclara asupra notiunii de "Justitie", potrivit luju.ro.

Intr-un articol publicat in Revista Romana de Drept Privat nr. 3/2012, la scurt timp dupa referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, profesorul Viorel Mihai Ciobanu afirma cu subiect si predicat ca Justitia se infaptuieste numai prin ICCJ si prin instantele judecatoresti, iar puterea judecatoreasca este formata exclusiv din instante judecatoresti, nu si din procurori. Exista insa unii politicieni care, sustine profesorul Ciobanu, au toti interesul de a propaga ideea ca Justitia se refera si la procurori. Ca de exemplu, un europarlamentar, fost ministru al Justitiei care a sustinut ca adeversarii politici urmaresc "luarea Justitiei captiva" prin dorinta de a schimba conducerile Parchetului General si DNA. Prin Justitie intelegand procurori si Ministerul Public.

Sebastian Bodu: Monica Macovei, prezidențiabil PMP în locul lui Cristian Diaconescu

Mai grav este ca "puterea judecatoareasca" este confundata cu "autoritatea judecatoreasca" chiar si de actuali membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, unul dintre ei fiind acelasi care in 2012 ocupa functia de presedinte al CSM si care explica la acea data ca prin puterea judecatoreasca se intelege ICCJ, CSM si Ministerul Public.

Din acest motiv, este necesar, conform articolului din Revista Romana de Drept Privat nr. 3/2012 semnat de profesorul Viorel Mihai Ciobanu, sa se faca o delimitare exact in cadrul sistemului judiciar in ce ii priveste pe procurori, in asa fel incat sa nu se mai sustina in continuare de catre anumiti politicieni ca se doreste "acapararea justitiei, dar nu a instantelor judecatoresti, ci a Ministerului Public, cu toate structurile sale".


Nu doar procurorii sunt cei asupra carora profesorul Viorel Mihai Ciobanu si-a aplecat atentia in articolul publicat in revista Romana de Drept privat nr.3/2012. Un subiect extrem de actual si de maxim interes tratat de cunoscutul avocat este cel privind modificarile din ultimii ani de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, mai exact infiintarea completelor de 5 judecatori in materie penala.

Avocatul Viorel Mihai Ciobanu este rezervat cand vorbeste despre aceste complete, explicand ca este anormal ca fixarea compunerii completelor sa fie aprobata de Colegiul de conducere al instantei supreme si nu aleatoriu, precum si faptul ca din componenta Completelor de 5 ale ICCJ fac parte doar judecatori din cadrul Sectiei penale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel