Lipsa accesului la ajutor umanitar în Gaza are consecințe care pot fi calificate drept "crime împotriva umanității", potrivit unui grup de experți independenți ai ONU.
Experții au ridicat și "preocupări serioase de natură umanitară și juridică cu privire la intensificarea blocadei de 16 ani impusă de Israel asupra Fâșiei Gaza și populației sale, precum și la ocupația de lungă durată, care privează 2,2 milioane de oameni de alimente esențiale, combustibil, apă, electricitate și medicamente", a declarat Biroul ONU pentru Drepturile Omului joi, într-un comunicat de presă.
"Închiderea totală a Fâșiei Gaza, împreună cu ordinele de evacuare irealizabile și transferurile forțate ale populației, reprezintă o încălcare a dreptului umanitar internațional și a dreptului penal. Este și inuman de crud", au afirmat experții într-o declarație.
Aceștia au subliniat necesitatea unui armistițiu imediat și a asigurării accesului urgent la ajutor umanitar, precum și a garantării siguranței fizice a populației civile.
Grupul a condamnat, de asemenea, explozia mortală la Spitalul Al-Ahli Baptist și a declarat că trage un semnal de alarmă.
Oficialii palestinieni au acuzat Israelul pentru explozia spitalului de marți. Cu toate acestea, Israel a respins această acuzație, susținând că probele indică o eroare la lansarea unei rachete de către Jihadul Islamic Palestinian. O evaluare a guvernului SUA a ajuns la concluzia că Israelul "nu a fost responsabil", conform Consiliului Național de Securitate. Această evaluare s-a bazat pe rapoarte disponibile, inclusiv "intelligence, activitatea rachetelor, materiale video și imagini din surse deschise referitoare la incident", a declarat purtătoarea de cuvânt Adrienne Watson.
Experții ONU au afirmat că campania Israelului în Gaza duce la comiterea de crime împotriva umanității.
"Având în vedere declarațiile făcute de liderii politici israelieni și aliații lor, însoțite de acțiuni militare în Gaza și de escaladarea arestărilor și a uciderilor în Cisiordania, există, de asemenea, un risc de genocid împotriva poporului palestinian", au avertizat experții.
"Nu există justificări sau excepții pentru astfel de crime. Suntem șocați de inacțiunea comunității internaționale în fața discursurilor belicoase", au adăugat aceștia.
"Ocupația trebuie să se încheie și trebuie să existe reparații, restituiri și reconstrucție, spre deplină justiție pentru palestinieni", au conchis ei.
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a respins acuzațiile formulate de experții ONU.
"Ei apără teroriștii care urmăresc genocidul poporului evreu și tocmai au comis unul în comunitățile noastre din sud. Aceste declarații din partea oficialilor de rang înalt arată cât de distorsionată este ONU", a declarat Erdan.
"Situția umanitară despre care ar trebui să ne preocupăm cel mai mult este cea a celor peste 200 de civili nevinovați ținuți ostatici în Gaza, în loc să susținem teroriștii și susținătorii lor", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu