Un grup infracțional cu ramificații în România și Italia a deturnat aproape 1 milion de euro din fonduri UE

Un grup infracțional cu ramificații în România și Italia a deturnat aproape 1 milion de euro din fonduri UE / Foto: Markus Spiske - Pexels
Un grup infracțional cu ramificații în România și Italia a deturnat aproape 1 milion de euro din fonduri UE / Foto: Markus Spiske - Pexels

Un grup infracţional va fi tras la răspundere în România pentru că a deturnat 850.000 de euro din fondurile UE pentru agricultură destinaţi cultivării roşiilor.

Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF, a anunţat miercuri într-un comunicat că grupul, care 'nu avea nicio intenţie de a cultiva roşii' a deturnat 850.000 de euro din fondurile UE pentru agricultură, relatează dpa. De asemenea, potrivit OLAF, 'niciun cent din aceşti bani nu a fost cheltuit pe agricultură sau în România'.

Declaraţii funciare false şi documente falsificate

O investigaţie comună a OLAF împreună cu autorităţile române şi italiene a descoperit operaţiunea care a implicat companii ecran, declaraţii funciare false şi documente falsificate.

Grupul obţinea subsidiile în România şi apoi le transfera în conturile unor bănci italiene. Apoi fondurile era utilizate pentru a finanţa alte activităţi criminale, notează OLAF.

Tactici similare în alte activităţi din România

Instituţia susţine că acelaşi grup este posibil să fi folosit tactici similare în alte activităţi din România. Cinci cetăţeni italieni şi patru entităţi din România vor fi urmărite penal în România unei recomandări judiciare a OLAF.

Citește și: Primar trimis în judecată într-un dosar de fraudă cu fonduri UE de 22 de milioane de lei

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marian Pîtea, la data faptei primar al unei comune din județul Brașov, într-un dosar de fraudă cu fonduri UE în valoare de 22 de milioane de lei. 

Marian Pîtea, la data faptei primar al comunei Jibert, judeţul Braşov, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că ar fi ajutat un consilier juridic din cadrul primăriei pentru a obţine pe nedrept fonduri europene în valoare de peste 22,5 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi Agerpres, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Adrianei Ana Şerban, la data faptelor consilier juridic în cadrul Primăriei comunei Jibert şi reprezentant al Asociaţiei crescătorilor de taurine Jibert, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi a lui Marian Pîtea, la data faptei primar al comunei Jibert, judeţul Braşov, pentru complicitate la aceeaşi infracţiune, în formă continuată.

Și Asociaţia crescătorilor de taurine Jibert a fost trimisă în judecată în acest dosar 

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Asociaţia crescătorilor de taurine Jibert, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Adriana Ana Şerban, în calitate de reprezentant al Asociaţiei crescătorilor de taurine Jibert, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în perioada 2007-2014, mai multe documente în care erau consemnate date necorespunzătoare adevărului pentru a obţine, în mod injust, sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate. Vezi continuarea aici!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel