Un hacker din Ţările de Jos a furat datele personale ale aproape tuturor austriecilor

Fotografie de la Soumil Kumar, Pexels
Fotografie de la Soumil Kumar, Pexels

Un hacker olandez a furat şi vândut datele personale a milioane de oameni. Autorităţile spun că el a furat datele a 9 milioane de persoane din Austria, adică aproape toată populaţia ţării. 

Autorităţile olandeze au arestat un bărbat suspectat că a furat şi vândut datele personale a milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv ale aproape tuturor austriecilor, relatează miercuri Reuters şi dpa.

Bărbatul, un cetăţean din Ţările de Jos în vârstă de 25 de ani, a fost arestat în noiembrie, în baza unor informaţii primite de la poliţia austriacă, dar cazul a fost făcut cunoscut de procuratura din Amsterdam abia miercuri.

Există "indicii puternice" că suspectul a oferit multă vreme spre vânzare date confidenţiale - inclusiv înregistrări de natură medicală cu privire la pacienţi.

Datele sustrase sunt ale unor persoane din Ţările de Jos, Austria, Thailanda, Columbia, China şi Marea Britanie.

Poliţia din Austria investighează se pare în mod intensiv de peste doi ani acest caz, după ce în mai 2020 pe un forum ilegal au fost oferite spre vânzare date furate de la milioane de persoane din Austria. În cele din urmă, a fost localizată adresa bărbatului din Amsterdam. Poliţia a confiscat în percheziţii desfăşurate în locuinţe din Amsterdam şi Almere - la nord de Amsterdam - numeroase echipamente şi software care ar fi putut fi folosite la furtul datelor.

Conform informaţiilor primite de la autorităţile austriece, doar în Austria au fost expuse 9 milioane de înregistrări în format electronic, iar cum ţara are circa 9 milioane de cetăţeni, este vorba de date privind "numele complet, genul, adresa completă şi data de naştere a probabil fiecărui cetăţean" al ţării, scrie Agerpres.

Ce incidente cibernetice au fost înregistrate în 2022 

Pe primul loc în topul celor mai grave incidente cibernetice ale anului trecut se află atacarea infrastructurii critice a Ucrainei. Astfel, la începutul invaziei din partea Rusiei, cercetătorii Eset au lucrat îndeaproape cu CERT-UA pentru a remedia un atac care a vizat reţeaua ţării şi a implicat malware distructiv pe care Sandworm încercase să îl implementeze împotriva sub-staţiilor electrice de înaltă tensiune.

"Programul malware Industroyer2, pe care Eset l-a numit după un malware infam folosit de grup pentru a opri alimentarea cu energie electrică în Ucraina în 2016, a fost folosit în combinaţie cu o nouă versiune a variantei distructive CaddyWiper, cel mai probabil pentru a ascunde urmele grupului, a încetini protocoalele de răspuns la incidente şi a împiedica operatorii companiei energetice să recâştige controlul asupra consolelor ICS. Programe de tip wiper: CaddyWiper a fost departe de a fi singurul program ştergător de date distructiv descoperit în Ucraina chiar înainte sau în primele săptămâni ale invaziei Rusiei. Pe 23 februarie, telemetria ESET a detectat HermeticWiper pe sute de dispozitive din mai multe organizaţii din Ucraina. A doua zi, a început un al doilea atac distructiv, de ştergere a datelor, împotriva unei reţele guvernamentale ucrainene, de data aceasta livrând IsaacWiper", se arată în analiza de specialitate.

Un al doilea atac cibernetic a vizat compania comerciale de Internet prin satelit Viasat, ce a perturbat serviciul de broadband pentru mii de oameni din Ucraina şi chiar din alte părţi ale Europei. Potrivit experţilor, atacul care a exploatat un dispozitiv VPN configurat greşit pentru a obţine acces la secţiunea de gestionare a reţelei de satelit a avut scopul de a afecta capacităţile de comunicare ale comandamentului ucrainean în primele ore ale invaziei.

Pe lista incidentelor de natură cibernetică, întocmită de Eset, se află grupul de Ransomware-as-a-Service (RaaS) Conti, care a declanşat unul dintre cele mai îndrăzneţe atacuri împotriva Costa Ricăi. Autorităţile au fost nevoite să declare starea de urgenţă naţională după ce Guvernul a calificat un atac paralizant drept un act de "terorism cibernetic".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel