Un hacker român, căutat de 9 ani de FBI, a fost prins în Columbia

Pixabay
Pixabay

Un hacker român, căutat de aproape un deceniu de autoritățile americane, a fost prins în Columbia și urmează să fie extrădat. 

Un hacker român, căutat de autoritățile federale din SUA, a fost prins în Columbia de către autoritățile naționale. Mihai Ionuț Păunescu este unui dintre cei 3 creatori și principalul distribuitor al „Gozi”, un virus care a reușit performanța de a fura informațiile a peste un milion de computere, inclusiv cele aparținând NASA. În 2013, procurorul general al Statelor Unite a declarat că virusul „Gozi” este unul dintre cei mai distructivi viruși informatici din istorie. 

Românul este acuzat peste ocean de crearea de viruși, hacking, fraude bancare și înșelăciuni prin mijloace electronice. Dosarul penal al lui Păunescu a fost deschis de autoritățile Statelor Unite, mai exact FBI, încă din 2012. Acesta va fi extrădat în SUA, relatează DIGI24

Opera alături de alți 2 hackeri

Românul fura extrem de ușor datele de pe carduri, cu ajutorul unui virus creat de el, care le-a dat bătăi de cap ofițerilor americani specializați pe crimă organizată și pe specialiștii în securitate cibernetică. Românul, alături de alte 2 persoane, a reușit să fure peste 50 de milioane de dolari. Partenerii lui Mihai Păunescu, cel mai căutat hacker român, erau un cetățean leton și un altul rus, acesta din urmă fiind liderul grupării. 

Românul este închis în Columbia și urmează să fie extrădat în Statele Unite ale Americii. În această privință, agenții FBI au trimis deja documentele necesare mutării acestuia. 

Virusul putea fi inclus în mailuri

„Gozi” era atașat unui mail, iar atunci când posesorul adresei poștale electronice deschidea fișierul, virusul se infiltra în computer, oferind acces hackerilor la informații confidențiale, de tipul parolelor bancare, documentelor de identitate sau codurilor numerice personale. Cu ajutorul acestor informații, se făceau transferuri bancare frauduloase. Pagubele produse ajung la zeci de milioane de dolari. 

Virusul a afectat computere din  Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia, iar printre victimele hackerilor sunt și companii multinaționale, bănci sau organizații de tipul NASA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel