Un herpes modificat genetic ne-ar putea ajuta să luptăm împotriva cancerului

Fotografie de la Edward Jenner: Pexels
Fotografie de la Edward Jenner: Pexels

La Paris au fost prezentate rezultatele surprinzătoare ale primului experiment care a permis unor pacienți să învingă tumora cancerigenă datorită unui  virusul ”aliat” care ucide celulele dăunătoare.

O nouă terapie a cancerului bazată pe o varietate de virus herpes dă speranță multor cercetători și pacienți în domeniul cancerului. Virusul, modificat genetic pentru a-și îndeplini scopurile terapeutice, a fost capabil să infecteze și să distrugă celulele dăunătoare la mai mulți pacienți care au participat la un studiu recent. Rezultatele surprinzătoare ale noii terapii au fost prezentate la o conferință de oncologie care a avut loc la Paris. 

Rezultate impresionante

Printre cele mai interesante studii de caz pentru comunitatea științifică se numără cel al lui Krzysztof Wojkowski, un londonez în vârstă de 39 de ani, care a participat la testele umane privind siguranța medicamentului experimental.

Bărbatul a fost diagnosticat cu cancer de glandă salivară în 2017, relatează Europa Today. În ciuda intervențiilor chirurgicale și a altor tratamente, cancerul său continuase să se extindă, până la punctul în care pacientului i s-a spus că nu mai există nicio șansă de recuperare. ”Primeam îngrijire pentru sfârșitul vieții”, și-a amintit Wojkowski, când i s-a oferit ”oportunitatea de a participa la procesul de testare”.

Bărbatul a primit apoi terapie pe bază de virus, o versiune modificată genetic a virusului care provoacă în mod normal herpes labial. ”Am făcut injecții la fiecare două săptămâni timp de cinci săptămâni”, iar virușii ”mi-au eradicat complet cancerul.” 

Cercetătorii care au efectuat experimentul au explicat că injecțiile, practicate direct pe tumoră, au atacat cancerul în două moduri: invadând celulele canceroase și făcându-le să explodeze, activând astfel sistemul imunitar. 

Terapia pe bază de virus a fost administrată la aproximativ patruzeci de pacienți 

Unii au primit doar injectarea virusului, numit RP2, în timp ce alții au primit un amestec integrat cu un alt medicament anticancer numit Nivolumab. Bărbatul recuperat de cancer al glandei salivare a fost unul din primul grup de pacienți.

Trei dintre cei nouă pacienți tratați numai cu RP2, inclusiv Wojkowski, au avut ca rezultat micșorarea tumorilor. ”Este rar să vedem rate de răspuns atât de bune în studiile clinice în stadiu incipient, deoarece scopul lor principal este testarea siguranței tratamentului și implicarea pacienților cu cancere foarte avansate pentru care tratamentele tradiționale au încetat să funcționeze”, a spus profesorul Kevin Harrington, șeful echipei de cercetători care a testat terapia experimentală pe pacienți.

Răspunsurile la tratament, a adăugat el, au fost ”cu adevărat impresionante” într-un număr de cancere avansate, inclusiv cancerul esofagian și un tip rar de cancer ocular.

Citește și:

Cum funcționează plasturele de înaltă tehnologie care monitorizează creșterea tumorii cancerigene

Pentru a face procesul de depistare a celor mai eficiente tratamente pentru cancer mai ușor și mai rapid, cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat FAST, un ”plasture hi-tech” capabil să monitorizeze în timp real regresia unei tumori în curs de tratament.

Acest senzor, testat deocamdată pe modele de șoareci cu tumori subcutanate, permite testarea mult mai rapidă, și într-un mod mult mai fiabil, eficacității medicamentelor experimentale, permițând celor mai promițătoare să ajungă mai întâi la pacienții umani.

Cum funcționează patch-ul hi-tech

FAST (sau ”Senzorul autonom flexibil de măsurare a tumorilor”) este un dispozitiv mic flexibil și extensibil care se atașează de piele, ca un plasture, și monitorizează schimbarea în dimensiunea tumorilor.

Datorită anumitor circuite de aur, prezente în interiorul acesteia, măsoară tensiunea membranei (cu cât de mult se întinde sau se micșorează): atunci când aceste circuite se întind, se formează fisuri care modifică conductivitatea electrică a materialului, care este detectată de senzor ca o modificare măsurabilă a rezistenţei. Patch-ul de înaltă tehnologie este non-invaziv, alimentat de la baterie și fără fir, astfel încât poate transmite date în timp real către o aplicație pentru smartphone prin apăsarea unui buton.

Cine îl poate folosi

FAST a fost dezvoltat pentru a accelera procesul de testare clinică a terapiilor anti-cancer. Cercetătorii au testat plasturele inteligent aplicându-l pe pielea șoarecilor cu tumori subcutanate și au văzut cum a fost capabil să detecteze modificări ale dimensiunii tumorii încă de la 5 ore după începerea terapiei. În special, s-a dovedit că dispozitivul este capabil să detecteze variații de ordinul a zeci de micrometri (o sensibilitate pe care nicio altă tehnică de diagnosticare nu o poate atinge) 24 de ore pe zi și șapte zile pe săptămână. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel