Un iaht era cât pe ce să se scufunde în Grecia, din cauza unei uși deschise.
Un iaht de lux era cât pe ce să se scufunde în Grecia din cauza unei uși deschise. Superyacht-ul Amiral Ethos, de 46,57 metri, numit anterior PetraTara, a fost văzut luând apă în largul coastei Kefaloniei, Grecia, în timp ce se afla în Golful Paleokaravo, scrie superyachttimes.com.
Videoclipurile care au apărut pe internet cu acest iaht arată că acesta a luat apă în zona tribordului. Potrivit publicației locale de știri Protothema, Ethos a început să ia apă după ce unul dintre membrii echipajului a lăsat din neatenție o ușă laterală deschisă.
Sursa citată mai relatează că cei cinci turiști aflați la bordul iahtului au debarcat în siguranță împreună cu echipajul. O ambarcațiune privată se afla la fața locului, cu doi paznici, pentru a monitoriza situația, în timp ce un scafandru urma să inspecteze recifele locale.
Iahtul Ethos a fost livrat în 2014 și are designul exterior realizat de Luca Dini Design & Architecture, iar interiorul a fost creat de Bergman Design House și arhitectura navală de Tecnomar, precizează sursa citată. Nava poate găzdui până la 12 oameni în cinci cabine. Ethos a fost supusă unei ample reparații interioare la Papilas Yacht Yard din Grecia, care a fost finalizată în ianuarie.
Reamintim că în luna mai un alt iaht a fost scufundat în apele marocane din Strâmtoarea Gibraltar, după ce a fost lovit de un număr necunoscut de orci, conform serviciilor de salvare maritime spaniole. Din fericire, cei doi pasageri de la bordul vasului, Alboran Cognac, au fost salvați de un petrolier aflat în trecere, după incidentul petrecut duminică dimineața.
Acesta este cel mai recent dintr-o serie de incidente în care orcile au lovit nave în jurul Strâmtorii Gibraltar în ultimii patru ani. Oamenii de știință nu sunt siguri de cauzele exacte ale acestui comportament, dar cred că mamiferele extrem de inteligente ar putea manifesta un comportament "imitativ" sau "jucăuș". Serviciul de salvare maritimă spaniol a raportat că cei doi pasageri au simțit lovituri bruște la nivelul corpului și cârmei navei, ceea ce a dus la infiltrarea apei. Cuplul a alertat serviciile de urgență și a fost salvat de un petrolier din apropiere, care i-a dus apoi la Gibraltar. Iahtul a rămas în derivă și în cele din urmă s-a scufundat.
Experții cred că aceste atacuri tot mai dese implică o subpopulație de aproximativ 15 orci, denumită "Gladis". Grupul de cercetare GTOA, care urmărește populația de orci iberice, a documentat aproape 700 de interacțiuni care implică specia, de când au fost raportate primele atacuri în mai 2020. Mamiferele, aflate pe cale de dispariție, par să se "joace" cu bărcile din curiozitate și comportament imitativ, mai degrabă decât din agresivitate, potrivit oamenilor de știință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci