Un ieșean a inventat mănuşa care depistează boala Parkinson cu ani buni înainte de simptome

Un ieșean a inventat mănuşa care depistează boala Parkinson cu ani buni înainte de simptome / Foto: Pixabay
Un ieșean a inventat mănuşa care depistează boala Parkinson cu ani buni înainte de simptome / Foto: Pixabay

Află în articol cine este studentul din Iași care a inventat mănuşa ce depistează boala Parkinson cu ani buni înainte de simptome.

Andrei Stoleru, un student din Iași, a dezvoltat pentru lucrarea de disertaţie susţinută în urmă cu o lună la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, o mănuşă cu senzori ce depistează boala Parkinson cu ani buni înainte de simptome. Invenţia sa este absolut remarcabilă și urmează să fie prezentată în Italia, la Verona, unor membri din comunitatea medicală şi academică, scrie Ziarul de Iași.

"Dispozitiv IoT pentru detectarea tremuratului asociat cu boala Parkinson" se numeşte lucrarea concepută de fondatorul Creative Penguins, iar ideea care l-a dus pe masterandul în "Sisteme de distribuţie şi tehnologii web” către crearea dispozitivului inteligent a venit din anturajul acestuia".

"O persoană din familia mea a fost diagnosticată cu Parkinson. Iar apoi am aflat de unul dintre prietenii mei, care are o vârstă apropiată de a mea, diagnosticat şi el cu Parkinson", a spus Andrei Stoleru.

Andrei a descoperit că boala Parkinson este o afecțiune neuro-degenerativă cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este a doua cea mai frecventă boală neuro-degenerativă, după Alzheimer. În căutarea unei soluții pentru a ajuta medicii să pună diagnosticul mai rapid și să monitorizeze mai eficient evoluția pacienților, el a învățat că boala afectează în special neuronii dopaminergici din creier, ducând la pierderea lor și deteriorarea circuitelor cerebrale implicate în controlul mișcării. Deși boala Parkinson apare de obicei la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, poate să se dezvolte și la vârste mai tinere.

Cum va funcționa mănușa

Prin intermediul proiectului său, Andrei Stoleru intenționează să creeze o mănușă IoT (Internet of Things) capabilă să monitorizeze și să înregistreze datele privind mișcările mâinii pacienților, deoarece tremuratul este unul dintre simptomele bolii Parkinson. În lucrarea sa de disertație, Andrei Stoleru menționează că o mișcare cu o frecvență cuprinsă între 3-7 Hz este asociată cu boala Parkinson. Prin utilizarea senzorilor de mișcare și a dispozitivelor IoT, se poate realiza o monitorizare precisă și continuă a mișcărilor pacienților, permițând detectarea semnelor timpurii ale bolii Parkinson prin analizarea frecvenței tremuratului mâinii.

Implementarea soluției propuse de fondatorul Creative Penguins ar permite o monitorizare precisă și continuă a tremuratului mâinii, facilitând astfel identificarea variațiilor și tendințelor acestuia în timp. Aceasta ar contribui la diagnosticarea precoce și la intervenția promptă în gestionarea bolii Parkinson, cu potențialul de a îmbunătăți prognosticul și calitatea vieții pacienților.

Pentru a dezvolta mănușa inteligentă capabilă să detecteze simptomele Parkinson în stadii incipiente, Andrei Stoleru a utilizat o placă de dezvoltare ce dispune de conectivitate Wi-Fi. De asemenea, a integrat în mănușă un senzor capabil să detecteze mișcările mâinii. Acest senzor combină un accelerometru triaxial și un giroscop triaxial pe aceeași placă, permițând măsurarea accelerației și vitezei unui obiect în mișcare. Pentru a asigura autonomia mănușii, a conectat o baterie reîncărcabilă la placa de dezvoltare. După realizarea hardware-ului, Andrei a dezvoltat software-ul și o aplicație care urmau să afișeze datele colectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel