Un incident major a stins lumina vineri în Albania, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și Croația. România a avut noroc: A fost pur și simplu șansă

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

O pană de curent a afectat total Albania, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și parțial Croația. 

O pană majoră de curent a afectat vineri Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Albania, precum și cea mai mare parte a coastei Croației. Declarațiile din Muntenegru vin să arate că pana de curent ar fi fost cauzată de o creștere bruscă a consumului de energie, pe fondul temperaturilor foarte ridicate. Cu alte cuvinte, aerul condiționat ar fi pus tot sistemul electric din patru state la pământ. Oficiali din Albania afirmă că a existat o defecțiune la interconectorul dintre Albania și Grecia. În urmă cu trei ani, în ianuarie, un incident similar a lăsat fără curent nord-vestul României. De această dată, țara noastră a fost ferită. 

”A fost pur și simplu șansă. În 8 ianuarie, când a fost black-out tot în zona aceasta, România a fost cea mai afectată. Acum am avut noroc” a spus Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru hotnews. Acesta nu consideră că problema a fost legată de caniculă și, implicit, de consumul mare de energie: ”Poate este posibil să fi contribuit, dar nu poate fi aceasta cauza unui black-out”. ”Cel mai sigur ceva a cedat, o stație, din ce m-am documentat specialiștii spun că ar fi fost în Muntenegru” spune Chisăliță. 

România nu se află în riscul unui black-out, spune expertul în energie, sistemele fiind interconectate. În plus, conform acestuia, nu a fost o pană de curent majoră, chiar dacă a afectat mai multe state: nu a fost de mare amploare ca interval de timp, principalele sisteme fiind repornite, însă s-a avut în vedere revenirea etapizată. 

Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică a oferit o serie de precizări, spunând că vineri, la 12:20, a avut loc ”un incident major la rețea”, care ”a dus la un black-out în rețelele de electricitate din Albania, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și un black-out parțial în Croația”. Curentul a fost restabilit în 2 ore. O investigație este demarată în acest sens. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel