Un învăţător şi-a deschis muzeu. Deține cea mai mică bancnotă tipărită în lume

Un învăţător din localitatea Dolheştii Mari din judeţul Suceava şi-a deschis acasă un muzeu etnografic în care are expuse sute de obiecte, dintre care unele au o valoare istorică şi culturală foarte mare.

Vasile Cărăbuş a amenajat într-una din camerele casei în care locuieşte un spaţiu expoziţional care adună la un loc haine specifice portului popular din zonă, unelte şi scule folosite de-a lungul timpului în gospodăriile de pe Valea Şomuzului, dar şi icoane sau cărţi foarte vechi.

Suceveanul, care are 64 de ani şi care a pregătit numeroase generaţii de copii, a făcut totul din pasiune, dar şi din dorinţa de a transmite generaţiilor viitoare valoarea tradiţiilor, a meşteşugurilor şi obiceiurilor din zonă. Învăţătorul se poate lăuda cu obiecte ceramice cu o vechime de aproape 100 de ani, făcute în Dolheştii Mari de olarii satului.

"Uliţa noastră se cheamă Olărit, unde au fost foarte mulţi olari şi au meşterit oale, ulcele, străchini şi tot felul de obiecte, în special din lut galben cu o anumită gravură. Până şi piese de şah au făcut. Am avut o tablă de şah cu piese arse, negre, şi cu piese albe. Tot din lut s-au făcut străchini. Noi când eram mici am mâncat din străchini din astea cu linguri din lemn", explică cu răbdare, pasiune şi umor Vasile Cărăbuş.

Piesele de rezistență ale muzeului

Pasionat de bancnote şi monezi vechi, învăţătorul deţine în muzeul său şi cea mai mică bancnotă de hârtie tipărită vreodată în lume. Este vorba de bancnota de zece bani bătută de Regele Ferdinand în 1917, care are 27,5 mm x 38 mm şi care a fost înscrisă în Cartea Recordurilor. De asemenea, el deţine şi cea mai mare bancnotă emisă vreodată în lume, cea rusească de 500 de ruble, care datează din 1912.

Abecedarul din colecţie, asemănător celui din care a învăţat Regele Mihai, este şi el o piesă foarte importantă, la fel ca şi câteva cărţi în chirilică care au o vechime de câteva sute de ani. Din mica expoziţie a acestuia nu lipsesc opaiţul, lămpile pe gaz, fiarele de călcat sau felinarele vechi, dar şi un radio din Primul Război Mondial. De asemenea, vizitatorii pot vedea piua de grâu, lopata pentru datul plăcintelor în cuptor, maşină de răsucit firele de lână, tocila sau o râşniţa de grâu.

Pe pereţii muzeului se află, de asemenea, tablouri sculptate în lemn de tei reprezentând principalele mănăstiri din Suceava, dar şi tablouri pirogravate. Muzeul învăţătorului Vasile Cărăbuş este promovat de Asociaţia pentru Promovarea Văii Şomuzului, cu sprijinul autorităţilor locale, care au lansat proiectul "Turist în Dolheşti" prin care îşi propun atragerea unui număr mare de vizitatori români şi străini care să fie cazaţi în casele familiilor din satele Dolheştii Mici şi Dolheştii Mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel