Jurnalistul Lazaros Beltsios, care lucrează la televiziunea Star Channel, a descris atmosfera din Grecia creată de conflictul politic.
Jurnalistul spune, pentru zf.ro, că în Guvern sunt radicali care cred că nu trebuie ca Grecia să cedeze în fața creditorilor și politicieni care sunt de părere că ar fi mai bine să accepte măsurile de reformă impuse pentru a rămâne în zona euro.
Iată ce spune în continuare jurnalistul:
"La final de iunie trebuie să plătim 1,6 mld. euro către FMI însă cred că nu o vom face. Guvernul are de ales, fie plăteşte banii către creditori, fie plăteşte pensiile şi salariile bugetarilor. Ar fi un cost politic mult mai mare să nu plătească pensiile. În concluzie, cred că vom fi pe marginea prăpastiei, dar în final nu cred că ne vor lăsa să ieşim din zona euro pentru că este un risc prea mare şi pentru Europa.
Majoritatea grecilor de rând nu înţeleg ce se întâmplă şi nu realizează pericolul care ne paşte. Există oameni care îşi mută banii din băncile locale în cele din străinătate, însă nu vezi încă la bancomate cozi de oameni care să îşi retragă banii.
La polul opus, industriaşii şi oamenii din companii se tem că o ieşire din zona euro ar însemna un blocaj pentru ei şi pentru întreaga economie. Avem nevoie de materii din import pentru a produce şi un default sau ieşirea din zona euro ar însemna că nu vom mai putea importa, nu vom mai produce şi nu vom mai exporta. Economia va fi blocată, iar populaţia va fi afectată semnificativ.
Dacă citeşti presa din Grecia şi presa internaţională vei vedea că există diferenţe majore. Premierul şi ministrul economiei vin în ţară şi spun că din cauza creditorilor vor fi nevoiţi să crească taxele şi să majoreze facturile oamenilor. Apoi Junker iese şi spune că nici el şi nici creditorii nu au cerut acest lucru. Informaţiile pe care le primim se bat cap în cap.
În ceea ce priveşte susţinerea guvernului în măsurile pe care le ia, jumătate din populaţie este pro, jumătate este contra. Oamenii care nu au bani şi nu au nici loc de muncă spun că nu le pasă dacă moneda este euro sau drahma pentru că ei oricum nu au bani. Ei nu înţeleg impactul general pe care l-ar putea avea această măsură".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu