Un jurnalist The Sun s-a înrolat în al Qaeda, iar succesorul lui Osama i-a ordonat atentate

Anwar al-Awlaki
Anwar al-Awlaki

Posibilul succesor al lui Osama bin Laden, Anwar al-Awlaki, a recomandat, într-un e-mail, un atentat în Marea Britanie similar celui de la Bombay, răspunzând cererii de consiliere trimisă de un jurnalist de investigaţie care s-a prezentat ca terorist, relatează The Sun.

Agenţi MI6 studiau  dosarul înaintat de The Sun cu privire la dorinţa lui al-Awlaki, în vârstă de 40 de ani, de a recruta susţinători din Marea Britanie, pe Internet, informează Mediafax. În răspunsul său, membrul Al-Qaida sugerează inclusiv un atentat similar masacrului de la Bombay, India, din 2008, când un comando a ucis 164 de persoane.

Schimbul de e-mail-uri confirmă ameninţarea pe care teroristul o reprezintă pentru britanici, uşurinţa cu care un extremist hotărât poate intra în legătură cu teroriştii şi oferă o imagine asupra modului cum Al-Qaida îşi recrutează discipolii pe Internet. Clericul, care s-a născut în Statele Unite şi se află, în prezent, în Yemen, este supranumit "bin Laden-ul Internetului" pentru că foloseşte acest mijloc de comunicare pentru a predica terorismul.

The Sun prezintă felul cum a procedat. Mai întâi a obţinut adresa de e-mail a reţealei lui al-Awlaki, Al-Qaida în Peninsula Arabă, care operează din Yemen, din materiale de pe un site extremist. Ulterior, jurnalistul, care s-a dat drept un extremist din M.Britanie, Q. Khan, a trimis un e-mail adresat personal clericului. În final, publicaţia a primit un răspuns de la liderul terorist, convins că se află în contact cu liderul unei celule britanice, dornică să se supună ordinelor sale.

"Şeic Anwar, fraţii şi cu mine avem nevoie de ajutor (...). Ne-am săturat de vorbit şi vrem să luăm lucrurile în mâini, în privinţa situaţiei faţă de cei care-l urăsc pe Profet. Mulţi dintre noi avem suspiciuni despre cum merg lucrurile la moscheea (masjid) locală şi la un potenţial informator Scotland Yard. Suntem hotărâţi să acţionăm singuri. Să planificăm să mergem toţi odată sau să mergem pe rând, într-o serie de operaţiuni? Sfatul tău va fi primit cu recunoştinţă", scrie "Khan", în e-mail.

Al-Awlaki pare că a răspuns, în engleză, trei zile mai târziu, dar mesajul a avut nevoie de "săptămâni" să ajungă la The Sun, după ce a trecut prin sistemul de criptare. "Cerem lui Allah să vă dea puterea şi statornicia de a-i servi religia. Dacă sunteţi un grup de fraţi care au încredere unul în altul, atunci puteţi lucra împreună. Altfel, vă sfătuim să lucraţi separat. În caz că hotărâţi să acţionaţi împreună, este mai bine să mergeţi deodată. Opţiunile pe care le aveţi pentru operaţiuni pot fi bombe-cilindru, asasinate sau utilizarea de arme de foc în locuri pline de inamici", i-a răspuns acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel