Universitatea "Transilvania" Braşov continuă programul de susţinere a elitelor, demarat în urmă cu 4 ani, prin care se acordă o serie de facilităţi candidaţilor admişi la programele de licenţă care au fost şefi de promoţie la liceul absolvit, membri ai loturilor olimpice şi care au participat la competiţii internaţionale, precum şi pentru cei care au obţinut media 10 la bacalaureat.
Potrivit rectorului Universităţii, prof.dr. ing. Vasile Abrudan, aceştia vor primi un laptop şi o masă gratuită la cantină pe tot parcursul anului universitar, cei care nu sunt din municipiul Braşov beneficiind şi de cazare gratuită. Condiţia pentru a beneficia de aceste facilităţi şi în continuare este de a obţine, într-un an de studiu, cel puţin media 9.
Abrudan a arătat marţi, într-o conferinţă de presă, că, dacă la debutul programului, în urmă cu patru ani, numărul studenţilor care au beneficiat în anul I de aceste facilităţi a fost de 6, toţi fiind din Braşov, anul trecut au fost 41 de beneficiari din 13 judeţe ale ţării, inclusiv din Bucureşti, şi un absolvent al unui Institut tehnic din Italia.
De asemenea, candidaţii la studiile universitare de licenţă, care au obţinut în perioada studiilor liceale distincţii (premiile I, II, III, menţiune) la olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de către Ministerul de resort, beneficiază de dreptul de a se înscrie, fără susţinerea concursului de admitere, pe locurile finanţate de la buget.
Totodată, absolvenţii claselor a XII-a, care îndeplinesc cumulativ condiţiile ca media notelor din clasele IX-XII este mai mare sau egală cu nota 8, iar venitul pe membru de familie din luna mai 2019 este mai mic sau egal cu 2080 lei brut, pot primi, pe durata anului I de studiu, cazare gratuită în căminele studenţeşti, masă gratuită la cantina universităţii pe durata anului universitar (voucher zilnic de masă) şi un voucher pentru rechizite cu valoarea de 400 lei.
În total 54 de candidaţi admişi la Universitatea Transilvania din Braşov în sesiunea de admitere iulie 2019 vor face parte din acest program, beneficiarii urmând să fie stabiliţi în funcţie de media de admitere, fiind, totodată, maximum 3 studenţi pentru fiecare facultate.
Pentru sesiunea de admitere de vară (15-20 iulie), la UTBV, la cele 18 facultăţi, sunt disponibile la programele de licenţă - învăţământ cu frecvenţă 6.215 locuri, din care 2.885 de locuri sunt finanţate de la buget (dintre care 18 sunt pentru candidaţii de etnie rromă şi 40 pentru absolvenţii din mediul rural) iar 3.233 sunt cu taxă.
De asemenea, Universitatea Transilvania din Braşov scoate la concurs 44 de locuri cu bursă şi 24 fără bursă pentru românii de pretutindeni şi 29 de locuri pentru cetăţeni din ţări terţe ale Uniunii Europene.
Pentru programele de licenţă cu frecvenţă redusă şi învăţământ la distanţă sunt disponibile 475 de locuri, respectiv 885.
Taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2019-2020 sunt cuprinse între 3.500 de lei şi 6.000 de lei, iar cele de înscriere de 200 de lei pentru toate facultăţile, cu excepţia celei de Medicină, unde aceasta este de 250 de lei.
UTBV dispune, în campusul propriu, de 4223 de locuri de cazare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News