Jean-Pierre Sauvage, laureat al premiului Nobel pentru Chimie în 2016, este cel mai nou membru al comunităţii academice din Timişoara. Savantul francez a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest.
Tot joi, eminentul profesor a susţinut o prelegere ştiinţifică, pe marginea domeniului său de cercetare: dezvoltarea maşinilor moleculare şi deschiderea unor noi orizonturi în nanotehnologie. Profesorul Jean-Pierre Sauvage s-a bucurat de primirea distincţiei şi a atras atenţia asupra curentului anti-ştiinţă, tot mai răspândit în spaţiul public.
"Sunt deosebit de mulţumit că universitatea dumneavoastră a înfiinţat Facultatea de Chimie, Biologie şi Geografie în 1991, chiar după evenimentele din 1989. Acest lucru arată că promovarea ştiinţei, lucru foarte important, a început şi a fost continuată aici. De asemenea, trebuie să spun că, din cauza mai multor factori, vremurile pe care le trăim sunt împânzite cu critici aduse la adresa ştiinţei, iar acest lucru mă doare şi mă cutremură, cum de altfel se întâmplă şi altora, sunt convins", a declarat Jean-Pierre Sauvage.
Unul dintre motivele pentru care e important ca tinerii pasionaţi de ştiinţă să vadă modele de bună practică este tocmai inspiraţia pe care aceştia o pot dobândi.
Prezenţa lui Jean-Pierre Sauvage ar putea însemna scânteia de care are nevoie olimpicul de azi să devină laureatul Nobel de mâine, susţine rectorul UVT, Marilen Pirtea.
"Este rolul universităţilor de a genera schimbările societale şi de a promova valori autentice prin popularizarea ştiinţei, prin apropierea oamenilor de ştiinţă şi cultură. Şi noi suntem cei care avea datoria de a deschide minţi şi de a oferi generaţiilor următoare impulsul să viseze şi să muncească din greu pentru realizarea visurilor lor. Laureatul de astăzi, profesorul Jean-Pierre Sauvage, este una dintre cele mai proeminente figuri ale lumii chimiei, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 2016. A început ca orice copil, în şcoli normale, jucându-se cu prietenii săi. Nevoit mereu să se mute şi fiind mereu expus unor noi medii şi oameni, el a luat tot ce este mai bun de la fiecare experienţă", a spus Marilen Pirtea, potrivit Rador.
Evenimentul face parte din seria "La UVT - cultura e capitală", program prezent în agenda Timişoara Capitală Culturală Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News