Un leu în vârstă de 18 luni căruia îi fuseseră îndepărtaţi dinţii şi ghearele şi care era crescut în mod ilegal drept animal de companie a fost salvat, în Cambodgia.
Autorităţile din Cambodgia au efectuat o razie într-o locuinţă dintr-un cartier înstărit din capitala Phnom Penh pentru a salva un leu în vârstă de 18 luni căruia îi fuseseră îndepărtaţi dinţii şi ghearele şi care era crescut în mod ilegal drept animal de companie, relatează Reuters, citată de Agerpres. Animalul, care era ţinut captiv în cartierul Boeung Keng Kang din capitală, a fost descoperit de autorităţi după ce mai multe videoclipuri cu el au ajuns în vogă pe TikTok.
Când a fost găsit de poliţişti, duminică, leul se afla pe un coridor, cu zgardă la gât. După ce a fost împuşcat cu o armă cu tranchilizant, animalul cu o greutate de 70 de kilograme a fost urcat într-o cuşcă metalică. Leul a fost apoi transportat la centrul pentru salvarea animalelor sălbatice Phnom Tamao Zoological Park and Wildlife Rescue Center (PTWRC) din zona limitrofă a capitalei, au indicat autorităţile.
"A fost introdus ilegal în ţară"
Era o specie rară, care a fost introdus ilegal în ţară din străinătate, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Neth Pheaktra.
Potrivit legii, este interzisă creşterea acasă a animalelor sălbatice, în special a speciilor rare, a adăugat el.
Organizaţia pentru protecţia animalelor sălbatice Wildlife Alliance a declarat că a ajutat în cadrul raziei, o operaţiune comună condusă de Administraţia Silvică, procurorul adjunct de la Tribunalul municipal din Phnom Penh, poliţie şi poliţia militară.
Vezi AICI foto.
Animale sălbatice din România ținute în captivitate de mai multe persoane
Astfel de cazuri, în care animelele sălbatice sunt ținute în captivitatea, au fost descoperite și în România. La începutul lui iunie, au avut loc percheziţii de amploare în judeţul Maramureş. Ancheta vizează mai multe persoane care ar fi ţinut captive animale sălbatice, în special pui de urşi, potrivit Realitatea Plus.
Acțiunile de percheziție sunt în plină desfășurare. Persoanele vizate ar fi adus mai multe animale sălbatice, în special urși, din munții Rodnei sau ai Maramureșului. Acestea erau ținute captive deși legea interzice acest lucru.
Potrivit legii, deținătorii de animale pot deține animale sălbatice pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii și recuperării fizice. Acest lucru se permite atunci când animalele aflate în impas de supraviețuire au nevoie tratament și hrană. Totuși, chiar și în astfel de situații animalele sălbatice pot fi aduse doar cu acordul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Deținătorii de animale au obligația de a îngriji și trata în mod corespunzător un animal bolnav sau rănit, dar să îl elibereze atunci când acesta este în stare să aibă singur grijă de el. Se pare ca legea nu a fost respectată în acest caz și de aici intervenția oamenilor legii. Rămâne de văzut ce vor descoperii polițiștii în urma perchezițiilor efectuate, în ce condiții erau ținute animalele sălbatice și ce aveau de gând să facă cu ele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu