Un medicament-minune ne va face dinţii să crească din nou, ca cei de lapte. Când va intra pe piaţă

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Vor dispărea implanturile dentare? Noul medicament ne va regenera dinţii care, în mod normal, nu s-ar mai putea recupera.

Dinții nu mai cresc la loc odată ce devenim adulți, iar orice uzură este permanentă. Cariile se pot plomba, desigur, dar dacă problemele sunt mai grave sau apar la nivelul rădăcinii, dintele poate deveni irecuperabil şi chiar înlocuit cu un implant.

Oamenii de ştiinţă vin cu o nouă provocare pentru medicina modernă: un medicament care să ne facă dinţii să crească la loc, precum cei de lapte, ca la bebeluşi.

S-a anunțat deja că testele clinice pentru un potențial tratament de regenerare a dinților vor începe în iulie 2024. Dacă aceste teste vor avea succes, medicamentele terapeutice ar putea fi disponibile până în 2030. "Ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist", a declarat pentru The Mainichi Katsu Takahashi, șeful departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la spitalul Kitano.

O echipă de la Institutul de Cercetare Medicală de la Spitalul Kitano din Japonia se ocupă îndeaproape de primele etape şi chiar au în vizor câţiva pacienţi cu anodonție, o afecțiune genetică rară care împiedică dinții de lapte și dinții adulți să crească în mod normal.

Iniţial, tratamentul ar viza copiii mici cu această afecțiune, dar pe parcurs cercetătorii cred că ar putea fi utilizat și la scară mai largă – de pildă în cazul problemelor cu probleme stomatologice frecvente, cei cu rădăcini putrezite şi irecuperabile sau cu boli gingivale, scrie ScienceAlert.

Dinţi de lapte la vârstă adultă?

După ce au găsit o legătură între o anumită genă numită USAG-1 și limitele creșterii dinților la șoareci, cercetătorii au trecut apoi la teste care au încercat să blocheze USAG-1. Aşa se face că s-a descoperit un anticorp care ar putea bloca în siguranță o parte din activitatea USAG-1 la șoareci și dihori fără a conduce la efecte secundare grave, ceea ce a dus la creșterea indusă a dinților. Următorul pas este de a vedea dacă aceleași reacții chimice pot fi valabile şi la oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel