Un anumit medicament pentru diabet poate ajuta organismul, scăzând riscul de Alzheimer.
Mecanismele asociate cu un anumit medicament pentru diabet pot ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva bolii Alzheimer, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia și publicat în rapoartele de neurologie. Rezultatele indică faptul că proteina țintă a medicamentului poate fi un candidat interesant pentru tratamentul bolii Alzheimer. Boala Alzheimer devine din ce în ce mai frecventă, dar nu există medicamente care să afecteze evoluția bolii, iar dezvoltarea de noi medicamente este un proces lent, costisitor și complex.
O strategie alternativă este, prin urmare, găsirea de medicamente deja aprobate care se pot dovedi eficiente împotriva bolii și să le ofere un nou domeniu de aplicare. Medicamentele pentru diabet au fost înaintate ca posibili candidați, dar până la prezenta descoperire studiile care au testat medicamentele diabetice pentru boala Alzheimer nu au produs rezultate convingătoare, scrie Science Daily.
În studiul de față, cercetătorii de la Karolinska Institutet au folosit metode genetice pentru a studia acest lucru mai îndeaproape.
”Variantele genetice din interiorul sau din apropierea genelor care codifică proteinele țintă ale unui medicament pot provoca modificări fiziologice similare cu efectele medicamentului. Folosim astfel de variante pentru a testa potențialul de reutilizare al medicamentelor deja aprobate”, spune primul autor al studiului, Bowen Tang, doctorand la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică, Institutul Karolinska.
Cercetătorii au început prin a identifica variante genetice care imită efectul farmacologic al medicamentelor pentru diabet, și anume scăderea glicemiei. Acest lucru a fost realizat printr-o analiză a datelor de la peste 300.000 de participanți în registrul Biobank din Marea Britanie.
Analiza a identificat variante din două gene care codifică împreună proteina țintă a unei clase de medicamente pentru diabet numite sulfoniluree. Cercetătorii au validat aceste variante arătând asocierea lor, printre alte fenomene, cu eliberare mai mare de insulină, risc mai scăzut de diabet de tip 2 și IMC mai mare, ceea ce este în concordanță cu efectele medicamentului.
Cercetătorii au examinat apoi legătura dintre variantele genetice identificate și riscul pentru boala Alzheimer. Ei au făcut acest lucru analizând datele colectate anterior de la peste 24.000 de persoane cu boala Alzheimer și 55.000 de controale. Ei au descoperit că variantele genetice din genele sulfonilureei au fost legate de un risc mai scăzut de apariție a bolii Alzheimer.
Aceste medicament deja existent pe piață poate fi luat în considerare în prevenția bolii, în primul rând, și pentru o schemă de tratament, în al doilea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu