Un meteorit a aprins cerul întunecat al Norvegiei (VIDEO)

Sursă foto: Pexels (Frank Cone)
Sursă foto: Pexels (Frank Cone)

Un meteorit a luminat cerul Norvegiei.

Un meteor neobișnuit de strălucitor a luminat cerul deasupra Norvegiei sâmbătă seara. Obiectul ceresc, numit uneori bolid pentru strălucirea sa deosebit de intensă, a putut fi văzut în mare parte din sudul Norvegiei. Mingea de foc, cauzată de meteorul care ardea în atmosferă, i-a determinat pe norvegienii îngrijorați să cheme poliția.

Institutul de Meteorologie Norvegiană spune că meteorul aparține unei ploi anuale numită Tauridele de Nord.

Roca spațială care intră în atmosfera Pământului se numește meteor, dar fragmentele care supraviețuiesc călătoriei pentru a ajunge la sol sunt numite meteoriți.

NASA a lovit un asteroid cu un satelit pentru a-i schimba direcţia. Premieră pentru omenire

Impact confirmat: un vehicul spaţial al NASA s-a prăbuşit în mod intenţionat pe suprafaţa unui asteroid, pentru a îi devia traiectoria, în cursul unei misiuni de testare fără precedent, care ar trebui să permită omenirii să înveţe cum să se protejeze de o potenţială ameninţare viitoare, scrie AFP.

Vehiculul, mai mic decât o maşină, s-a proiectat cu o viteză de peste 20.000 kilometri pe oră pe ţinta sa, atinsă la ora programată (23.14 GMT).

Echipele NASA, reunite la centrul de control al misiunii în Maryland, Statele Unite, au explodat de bucurie în momentul ciocnirii.

Cu câteva minute înainte, asteroidul Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Terra, a crescut treptat în imaginile spectaculoase transmise în direct de navă. S-au putut distinge clar pietricelele de pe suprafaţa sa gri, chiar înainte ca filmarea să se oprească în momentul exploziei, scrie Agerpres.

"Am intrat într-o nouă eră, în care avem potenţial capacitatea de a ne proteja de un impact periculos de asteroizi", a declarat Lori Glaze, director de ştiinţe planetare la NASA.

Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră. Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare, Didymos, în jurul căruia a efectuat până în prezent o rotaţie completă în 11 ore şi 55 de minute. NASA caută să reducă orbita lui Dimorphos cu 10 minute, adică să îl apropie de Didymos. Vezi mai mult AICI.

Cum a apărut apa pe Terra? Răspunsul vine de la un... meteorit

Analiza meteoritului Winchcombe care a aterizat în Marea Britanie, anul trecut, a găsit materie organică, inclusiv elementele de bază ale proteinelor. Iată posibilele origini ale apei pe Pământ.

Pe 28 februarie 2021, o minge de foc a traversat cerul Regatului Unit, lăsând în urmă fragmente de meteorit în apropierea orașului Winchcombe, Gloucestershire. A fost primul meteorit care a aterizat în Marea Britanie în ultimii 30 de ani.

Oamenii de știință au găsit foarte repede aceste fragmente cerești, eliminându-le imediat de contaminarea Pământului. Aceasta însemna că puteau fi analizate aproape ca și cum ar fi mostre colectate direct de la un asteroid. Acum, oferă noi perspective asupra sistemului solar timpuriu.

Meteoritul este deja clasificat drept unul dintre cele mai rare tipuri. Citește continuarea articolului AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel