Statistica sănătății, la nivel mondial, este una sumbră. Un miliard de oameni nu văd nici măcar o dată în viața lor un cadru medical. Peste 50 de țări, în principal din Africa și Asia, suferă de o lipsă acută de personal medical. În societățile îmbătrânite din țările europene, nevoia de un cadru medical este ridicată. Astfel, creșterea cererii duce la migrația lucrătorilor din domeniul sănătății.
România, țara părăsită de medici
Proiectul european "Personal medical pentru toți, toți pentru personalul medical" atrage atenția asupra unei probleme de care suferă și România. Cadrele medicale sunt atrase în străinătate pentru a face față cererii de personal din țara respectivă. Însă, în timp, poate agrava lipsa de personal medical calificat din țara respectivă. Această agravare afectează, mai ales, țările cu nivel scăzut și mediu, inclusiv anumite țări din Europa. Migrația profesioniștilor din sănătate contribuie la adâncirea inegalităților forței de muncă. Efectele se resimt la nivelul sistemelor de sănătate mai sărace.
O statistică a Colegiului Medicilor din România arată că 14.000 de medici au părăsit țara din 2007 până în prezent. Rata migrației este de 9%. Media europeană este de 2,5%.
Proiectul "Personal medical pentru toți, toți pentru personalul medical" este realizat la inițiativa a mai multor organizații și societăți civile și este finanțat de Uniunea Europeană se arată într-un comunicat remis De Ce News. Manifestarea „Săptămâna mondială a lucrătorilor în domeniul sănătății”, din perioada 8-12 aprilie 2013, marchează lansarea proiectului, care-și propune să contribuie la constituirea unei forțe de muncă sustenabile în domeniul sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu