Un miliardar rus va putea să-și folosească iahtul pe Coasta de Azur, după o decizie a Curții de Apel din Paris. Va primi și despăgubiri de mii de euro

Un miliardar rus va putea să-și folosească iahtul pe Coasta de Azur, după o decizie a Curții de Apel din Paris. Va primi și despăgubiri de 10.000 de euro / Foto: Pixabay, de Malasoca
Un miliardar rus va putea să-și folosească iahtul pe Coasta de Azur, după o decizie a Curții de Apel din Paris. Va primi și despăgubiri de 10.000 de euro / Foto: Pixabay, de Malasoca

Un miliardar rus a obținut în instanţă dreptul de a-şi folosi pe Coasta de Azur iahtul blocat conform sancţiunilor UE.

Miliardarul  rus Aleksei Kuzmicev a obținut în instanţă dreptul de a-şi folosi pe Coasta de Azur iahtul, deși acest lucru îi era interzis până acum, conform sancţiunilor UE, relatează Agerpres. O instanţă din Franţa a ordonat miercuri serviciului vamal să scoată de sub sechestru iahtul oligarhului rus, transmite AFP.

Aleksei Kuzmicev, legături cu preşedintele rus Vladimir Putin


Vameşii au instituit sechestrul asupra vasului de 27 de metri La Petite Ourse în 16 martie, după ce proprietarul, miliardarul Aleksei Kuzmicev, unul din principalii acţionari ai Alfa Bank din Rusia, a fost sancţionat de Uniunea Europeană pentru legături cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a constatat însă că acţiunea a fost invalidată de vicii de procedură: autorităţile vamale nu au făcut demersurile corecte când au urcat la bordul iahtului ancorat la Antibes, pe Coasta de Azur. Mai exact, agenţii au menţionat în faţa autorităţilor portuare o anchetă pentru fraudă, care conform legislaţiei franceze permite vameşilor să efectueze percheziţii pe nave.

Kuzmicev va primi și despăgubiri de 10.000 de euro



Kuzmicev s-a adresat justiţiei pentru a obţine accesul pe cele două iahturi pe care le deţine în Franţa - La Petite Ourse şi La Petite Ourse II. El a câştigat în instanţă dreptul de a folosi prima din cele două ambarcaţiuni, însă nu are dreptul de a ieşi cu ea din apele teritoriale franceze, a explicat avocatul său. În interiorul frontierelor Franţei, miliardarul are dreptul să se deplaseze "pe jos, călare, cu maşini sau cu nave", a susţinut Philippe Blanchetier, reprezentantul legal al reclamantului.

Curtea a condamnat de asemenea serviciul vamal la plata unei despăgubiri de 10.000 de euro către Kuzmicev. O instanţă din Rouen urmează să decidă în privinţa celui de-al doilea iaht, ancorat la Cannes. Decizia magistraţilor evidenţiază, potrivit Reuters, dificultăţile cu care se confruntă statele europene la blocarea activelor oligarhilor ruşi.

De ce UE nu poate folosi resursele confiscate de la oligarhii ruși pentru reconstrucția Ucrainei

Reconstrucția Ucrainei nu poate fi finanțată din resursele confiscate în UE de la oligarhii ruși, decât dacă aceștia sunt prinși încercând să eludeze sancțiunile. Ideea care a ajuns la Bruxelles s-a ciocnit de o serie de probleme juridice care i-au redus domeniul de aplicare.

După zile de indiscreții care anticipau scenarii de „expropriere în masă” a activelor oligarhilor ruși din Europa pentru a da resurse Kievului, a sosit adevărata propunere a Comisiei, care restrânge, și nu doar puțin, domeniul de aplicare a confiscărilor care într-o zi ar putea alimenta un eventual fond de reconstrucție pentru Ucraina, potrivit Europa Today.

Concret, Comisia Europeană și-a propus includerea încălcării sancțiunilor în lista infracțiunilor UE, care include deocamdată infracțiuni deosebit de grave de importanță internațională precum terorismul, traficul de ființe umane, exploatarea sexuală a femeilor și copiilor și traficul ilicit de droguri. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel