Un medic al armatei americane și soția acestuia au fost acuzați de conspirație pentru scurgere de informații către Guvernul rus.
Jamie Lee Henry și Anna Gabrielian au fost acuzați pentru conspirație și scurgere de informții în avantajul Guvernului rus. Cei doi i-ar fi spus unui agent sub acoperire FBI că sunt motivați de patriotismul pentru Rusia.
Cei doi au fost acuzați de conspirație și dezvăluire de informații identificabile despre sănătate, într-un rechizitoriu depus la o instanță din Baltimore, Maryland, care a fost desigilat joi, după arestarea lor, potrivit BBC.
Potrivit procurorilor, cuplul a dorit să ajute Guvernul rus ”să obțină informații despre condițiile medicale ale persoanelor asociate cu guvernul și armata SUA”.
În rechizitoriu se precizează că maiorul Henry, în vârstă de 39 de ani, plănuia să-și folosească autorizația de securitate pentru a obține acces la dosarele medicale private de la spitalul din Fort Bragg, marea bază militară în care lucra.
Soția acestuia, Dr. Gabrielian, în vârstă de 36 de ani, este acuzată că plănuia să împărtășească informații de unde a lucrat, Spitalul Johns Hopkins din Baltimore. Ea ar fi oferit ajutor ambasadei Rusiei la Washington în urmă cu câteva luni, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
La mijlocul lunii august a fost abordată de o persoană care pretindea că lucrează pentru ambasada Rusiei, care era în realitate un agent FBI.
Potrivit rehizitorului, Dr, Gabrelian a declarat că ”a fost motivată de patriotismul față de Rusia să ofere orice asistență pe care o putea Rusiei, chiar dacă asta însemna să fie concediată sau să ajungă la închisoare”.
De asemenea, medicul militar Jamie Lee Henry i-a spus agentului sub acoperire că a avut acces la informații medicale de la bază și informații despre modul în care SUA antrenează armata pentru a oferi asistență Ucrainei.
Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă până la cinci ani de închisoare pentru conspirație și 10 ani pentru fiecare acuzație de divulgare a informațiilor despre sănătate.
Citește și:
Rusia a declarat joi că studiază posibilitatea unei întâlniri față în față între negociatorii ruși și americani cu privire la un tratat de referință pentru controlul armelor nucleare, scrie Reuters.
Într-o ședință de informare la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Rusia este deschisă să reînnoiască inspecțiile în temeiul Tratatului Noul START și să ia în considerare posibilitatea unor întâlniri în persoană ale unei comisii mixte a reprezentanților Statelor Unite și Rusiei. Inspecțiile fizice în temeiul tratatului au fost suspendate din 2020, inițial ca urmare a pandemiei de coronavirus.
"Se ia în considerare subiectul reluării lor. Se studiază posibilitățile de organizare a unei sesiuni față în față a comisiei consultative bilaterale", a spus Zakharova joi.
Tratatul stabilește limite ale numărului de arme nucleare pe care fiecare parte le poate avea și subliniază termenii pentru verificarea și inspecția arsenalelor nucleare ale celeilalte părți.
Moscova a declarat în august că are în vedere o nouă ședință a comisiei, precum și o posibilă reluare a negocierilor pentru prelungirea tratatului, unul dintre puținele acorduri diplomatice majore care rămân în vigoare între Moscova și Washington, în condițiile în care relațiile s-au prăbușit din cauza războiului din Ucraina, declanșat de Putin.
Nu este vorba de un 'telefon roşu' ca în filme, însă comunicaţiile de criză între Washington şi Moscova, deschise în timpul Războiului Rece, au fost reluate pe fondul ameninţărilor ruse de a folosi arme nucleare în Ucraina, notează France Presse, care expune un scurt istoric al acestei legături de comunicare între SUA şi Rusia.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News